Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 2 (UBK / C0013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0013 - Světová literatura 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní témata přednášek:1) Od Goetheho ke Kunderovi (nad Kunderovou studií Three contexts of art a nad jeho konceptem světové literaury dnes)2) Zrození románu jako žánru objevujícího: Flaubert versus Balzac, Dostojevskij a Tolstoj.3) Poezie zlomu: struktura moderní lyriky 1: prokletí básníci.4) Struktura moderní lyriky 2: Apollinaire.5) Struktura moderní lyriky 3: německý expresionismus a Georg Trakl.6) Struktura moderní lyriky 4: Rusko a Sovětský svaz: od symbolistů k Majakovskému.7) Struktura moderní lyriky 5: Ezra Pound.8) Moderní román 1: Marcel Proust.9) Moderní román 2: James Joyce.10) Moderní román 3: R. Musil, H. Broch a T. Mann.11) Amerika 1: Ernst Hemingway.12) Amerika 2: Faulkner a ti druzí.13) Amerika 3: básníci on the road.14) Magický realismus jako tvůrčí model z jiného světa.Příklady referátů:1) G. Flaubert: Paní Bovaryová.2) F. M. Dostojevskij: Bratři Karamazovi.3) L. N. Tolstoj: Anna Kareina.4) Prokletí básníci.5) Apollinaire.6) Držíce v drzých držkách cigarety: německý expresionismus v moderním rouchu.7) Georg Trakl8) Proust: úkoly románu.9) Musil: kdo je hrdinou moderního románu?10) E. Hemingway.11) W. Faulkner.12) Jack Kerouac a ti druzí.13) G. G. Marquez.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Literatura

KREJČÍ, K.:. Česká literatura a kulturní proudy evropské. Praha 1975. BAŠTÍN, Š. a kol.:. Dejiny anglickej a americkej literatúry. Bratislava 1993. ANDERSON IMBERT, E.:. Dějiny literatur španělské Ameriky. Praha 1966. BĚLIČ,O - FORBELSKÝ, J.:. Dějiny španělské literatury. Praha 1984. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno 2006. BRECHT, B.:. O realismu. Praha 1969. MACURA, V. a kol.:. Slovník světových literárních děl 1 - 2. Praha 1989. LEPAPE, P.:. Země literatury. Brno 2006.

Požadavky

Aktivní účast studentů na semináři (student, který nemá přečteny texty, které jsou náplní semináře, jako by v semináři nebyl). Povoleny jsou 3 absence. Pokud budou studenti projevovat neschopnost pojmenovat své osobní čtenářské zážitky z četby, bude podmínkou také úspěšné absolvování literárněhistorického testu, který se bude psát v zápočtovém týdnu.Zpracování a přednes referátu. Referát se nesmí skládat pouze z výpisků z odborné literatury, student v něm musí prokázat také své interpretační dovednosti. Úspěšné absolvování kolokviální diskuse nad texty interpretovanými na seminářích. Diskuse proběhne v zápočtovém týdnu.

Garant

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.