Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Staroslověnština a slavistika 2 (UBK / C0014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0014 - Staroslověnština a slavistika 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na seminářích jsou probírány staroslověnské texty reflektující témata z morfologie a syntaxe, která se probírají na přednáškách. Studenti pracují s učebnicí Bartoň, J.: Uvedení do klasické staroslověnštiny, a plynule navazují na témata probíraná v předchozím semestru. Probírají se zejména slovesné tvary - participia, supinum, ze syntaxe pak jednoduché věty, parataktická a hypotaktická souvětí.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o gramatické a hláskoslovné stavbě staroslověnštiny, jejím historickém zařazení a významu pro studium bohemistiky. Bude schopen číst a analyzovat staroslověnské texty klasického období.

Literatura

KURZ, Josef. Učebnice jazyka staroslověnského Praha: SPN, 1969. BARTOŇ, J. Uvedení do klasické staroslověnštiny. Praha, 2004. VEČERKA, R. Staroslověnská čítanka., Praha:Karolinum, 1997. VEČERKA, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc ? Praha, 2006.

Požadavky

Zápočet bude udělen za účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů) a aktivní spolupráce dle pokynů vyučujícího. Dalším požadavkem k udělení zápočtu je úspěšně složený zápočtový test.Témata ke zkoušce: Student si vylosuje 3-4 témata, probíraná na přednáškách. Jedná se o otázky z kulturně-historického úvodu a z oblasti morfologie a syntaxe staroslověnštiny. Součástí zkoušky je také morfologický a syntaktický rozbor staroslověnského textu.

Garant

Ing. Mgr. Roman SUKAČ, Ph.D.