Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 1 (UBK / C0017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0017 - Syntax 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, základní syntaktické příručky.2. Komentář k odborné syntaktické literatuře. Česká interpunkce - úvodní výklady.3. Pojetí skladby; termíny věta a výpověď. Vlastnosti výpovědi.4. Propoziční akt a jeho složky.5. Valence a gramatický větný vzorec; Valenční slovníky v češtině, jejich podstata a specifika.6. Syntaktické vztahy a jejich realizace (zmnožení, koordinační skupina, adordinační skupina; dominace - shoda, řízenost, přimykání).7. Shrnutí problematiky k interpunkčnímu pravopisu. Nástin pojetí větných členů.

Získané způsobilosti

Student získá vstupní znalosti týkající se syntaktické výstavby textu, aby byl schopen pokračovat v rozšiřování a obohacování těchto poznatků v navazujících lingvistických disciplínách.

Literatura

Hubáček, J. aj. Čeština pro učitele. VADE MECIUM BOHEMIAE, 2010. Svobodová, J. Průvodce českou interpunkcí. VADE MECUM BOHEMIAE, 2012.

Požadavky

- 50% aktivní účast v seminářích; průběžné sledování výuky formou osobní účasti na přednáškách nebo samostudia z odborných zdrojů, aby byla umožněna aktivní účast na souvisejícím semináři; - samostudium rozšiřujících pasáží a schopnost uplatnit syntaktické poznatky při rozboru textu a při kladení interpunkce; - zápočet se udělí za splněný interpunkční diktát, který vychází z teoretické kapitoly a příkladů uvedených k interpunkčním jevům v Průvodci českou interpunkcí;- při individuálním studijním plánu je třeba předložit podrobný písemný popis postupu samostudiem při přípravě k interpunkčnímu diktátu (min. 30 řádků souvislého textu bez interpunkčních chyb).

Garant

Prof. PhDr. Jana SVOBODOVÁ, CSc.