Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 2 (UBK / C0018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0018 - Syntax 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí větných členů.2. Subjekt, bezpodmětné struktury.3. Predikát slovesný a slovesně-jmenný.4. Objekt a adverbiále.5. Doplněk; atribut shodný a neshodný.6. Nepravidelnosti větných struktur (motivované a nemotivované).7. Parcelace textu a interpunkce v češtině. Hlavní zásady versus obtížnější případy, zvláštnosti a aktualizace.8. Souvětí parataktické a hypotaktické. Složité souvětí. Sémantická klasifikace souvětí.

Získané způsobilosti

Student naváže na znalosti z disciplíny C0017 a bude schopen provádět syntaktické a interpunkční analýzy různorodých vyšších mluvnických celků v textu.

Literatura

HUBÁČEK, J., JANDOVÁ, E., SVOBODOVÁ, D., SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. b.m. VADE MECUM BOHEMIAE , 2010. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. b.m: VADE MECUM BOHEMIAE, 2003. GREPL, M., KARLÍK, P. Skladba češtiny. Praha: Votobia, 1998. KARLÍK, P., NEKULA, M., PLESKALOVÁ, J. (eds.). Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. KARLÍK, P., NEKULA, M., RUSÍNOVÁ, Z. (eds.). Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. GREPL, M., KARLÍK, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha: SPN, 1987. DANEŠ, F. Věta a text. Praha: Academia, 1985.

Požadavky

- 50% aktivní účast v seminářích; průběžné sledování výuky formou osobní účasti na přednáškách nebo samostudia z odborných zdrojů, aby byla umožněna aktivní účast na souvisejícím semináři; - samostudium rozšiřujících pasáží a schopnost uplatnit syntaktické poznatky při rozboru textu a při kladení interpunkce i ve složitějších případech; - závěr disciplíny: ústní zkouška opírající se o písemný test; zkouška obsahuje syntaktický rozboru textu, interpunkční část a teoretický výklad vybraného jevu;- při individuálním studijním plánu nebo u opakovaného zápisu disciplíny je třeba předložit podrobný písemný popis postupu samostudiem (min. 60 řádků souvislého textu bez interpunkčních chyb).

Garant

Prof. PhDr. Jana SVOBODOVÁ, CSc.