Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie literatury 2 (UBK / C0020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0020 - Teorie literatury 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Estetika díla mimésis, reference, fikčnost, fikční světy, znak, struktura, artefakt, estetický objekt, dílotvar, textproces. Estetika recepce podmínky působení lit. textů; četba, recepce, interpretace; čtenář empirický a implicitní. Teorie interpretace: objektivita a subjektivita interpretace; hermeneutický kruh; sémantické gesto; nadinterprtace a podinterpretace; interpretační komunita.

Získané způsobilosti

Student získá poučení o hlavních teoretických otázkách současné literární vědy. Nabyté vědomosti se stanou základem studia ostatních literárněhistorických i litrárněteoretických předmětů.

Literatura

HODROVÁ, D. a kol. (..) na okraji chaosu..: Poetika literárního díla 20. století. Praha: Torst, 2001. CAMPAGNON, A. Démon teorie. Brno, 2009. PECHAR, J. Interpretace a analýza literárního díla. Praha, 2002. Eco, Umberto. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava: Archa, 1995. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. ECO, Umberto. Meze interpretace. Praha, Karolinum, 2005. ČERVENKA, M. et al. Na cestě ke smyslu. Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2005. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. ČERVENKA, M. - JANKOVIČ, M. - KUBÍNOVÁ, M. - LANGEROVÁ, M. Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz. Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2003. VODIČKA, F. Struktura vývoje. Praha, 1996. HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, 1999.

Požadavky

Seminář:Aktivní účast a práce na seminářích (min. 80%). Přednesení referátu.Znalost teoretického textu zadaného k četbě na každý seminář a poučená účast na následné diskusi.

Garant

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.