Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická mluvnice 3 (UBK / C0028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0028 - Historická mluvnice 3, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na přednáškách se probírají vybraná témata z historické lexikologie češtiny (původ vlastních jmen)a kapitoly z vývoje slovotvorby. Předmět systematicky navazuje na probrané části z historické fonologie a morfologie českého jazyka.

Získané způsobilosti

Student bude schopen vyložit základní tvaroslovný vývoj od pračeštiny po současnou češtinu. Bude se orientovat v historické lexikologii.

Literatura

Trávníček, F. Historická mluvnice československá. Praha, 1937. LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D., BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha, 1986.

Požadavky

Zápočet bude udělen za účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů) a aktivní spolupráce dle pokynů vyučujícího. Dalším požadavkem k udělení zápočtu je úspěšné/správné napsání zápočtového testu Předmět je zakončen zkouškou, na které je student vyzkoušen z témat všech tří částí předmětu Historická mluvnice. Student si vylosuje 5-6 témat ze všech okruhů probíraných v průběhu tří semestrů. Součástí zkoušky je i fonologický, morfologický a syntaktický rozbor ukázky.

Garant

Ing. Mgr. Roman SUKAČ, Ph.D.