Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy editorské praxe 1 (UBK / C0062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / C0062 - Základy editorské praxe 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kniha (Historické proměny. Knižní trh a podnikání. Popis knihy. ISBN. Zákon o neperiodických publikacích. E-book.)2. Autor (Historický status autorství. Autorské právo. Licenční smlouva. Pseudonymita a anonymita. Metody autorské atribuce.)3. Redakční praxe (Nakladatelský redaktor. Akvizice titulů. Rukopis. Redaktor periodika. Korektury.)4. Základy typografie (Typografie. Písmo. Grafická úprava předlohy pro tisk. Základní typografické pojmy.)Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Získané způsobilosti

Student získá přehled po otázkách knižního vydavatelství a redakční práce.

Literatura

Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha, 1971. PISTORIUS, V. Jak se dělá kniha. Praha - Litomyšl, 2003. VAŠÁK, P. a kol. Textologie - teorie a ediční praxe. Praha, 1993. Autorský zákon. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. VAŠÁK, P. Metody určování autorství. Academia, 1980. MAGINCOVÁ, D. Příručka nakladatelského redaktora. Pavel Mervart, 2008. POKORNÝ, M.; POKORNÁ, D. Redakční práce. Grada, 2011. Zákon o neperiodických publikacích.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (min. 80 %), přednesení referátu představujícího vybrané konkrétní ediční problémy v české literatuře (vesměs na jedné kritické edici).

Garant

Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.