Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia kultury (UBK / CL003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CL003 - Úvod do studia kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky i semináře se budou opírat o souběžné a příčné sociální a humanitní vědy (kulturní a sociální antropologie, sociální psychologie, sociologie, filozofie, umění). Základní kulturologická terminologie bude vysvětlena a aplikována v ucelených tématických blocích. Struktura přednášek i seminářů se bude opírat o individuální osobní zkušenosti a názory studentů. Cílem přednášek je motivovat studenty k hlubšímu aktivnímu zájmu o nastíněné problémy a k zaujímání osobních postojů a názorů. Přenášky jsou prezentovány animačními metodami (projekce filmů, diapozitivů, vernisáže výstav, atd.), které podněcují k dialogu, k hledání širších souvislostí a v kontextu s prožívanou realitou.1. Uvedení do sociologie a antropologie kultury (S?sociologie jako způsob poznávání, interpretace a vědění. Sociologie jako nástroj rozumění a reflexe. Interdisciplninární vztahy (filozofie, antropologie, sociální psychologie, umění). Vizuální sociologie. Fotografická komunikace. Hermeneutika a interpretace fotografických obrazů - textů.2. Sociologie přírody a krajiny ve vztahu k člověku a společnosti (Rrozlišení přírody a krajiny, proměny v čase, kontext s výtvarným uměním. Krajina jako jedna z determinat formujících společnost a člověka. Genius loci krajiny, mentální mapy kulturní krajiny, mystická krajina, krajina. Postor pro meditaci, čas a příroda. Krajina jako hodnota, různé interpretace hodnot krajiny - krajina jako domov, putování, mcdonaldizace turismu, krajina jako adrenalin, energetická devastace krajiny/).3. Širší životní a sociální prostředí (Proměny vztahu společnosti a člověka k přírodě (filozofické, ekonomické, náboženské, rituální, sociální aspekty). Život mezi budovami a utváření sociálních vztahů (prostory setkávání, místa nikoho, poetika míst - chrám, hospoda, hřbitov). Prostředí jako zdroj kultivace nebo degenerace osobnosti člověka a společnosti (výchova prostředím, sociální fobie, estetická podnětnost a strádání v prostoru). Životní prostředí jako zdroj informací.4. Galerie sociálních typů (Cílem pozorování je psychologické postižení lidských typů nejrůznějších sociálních statusů a rolí (manažer, moderátor, úředník, ředitel, podnikatel, dělník atd. s příslušnými atributy moci, v přirozeném prostředí atd.

Literatura

SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ ANTROPOLOGIE. Praha, 2002. BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 1996. BAUMAN, Z. Úvahy oi postmoderní době. Praha, 1995. ISBN 80-7149-335-x.

Požadavky

Povolena absence ve dvou seminářích.Zpracování a přednes referátu. Pořízení vizuální dokumentace konkrétního tématu (v digitální podobě na CD-R s uvedením autora, tématu, místa pořízení fotografií, např.: reklama v Opavě, street art, obchodní řetězce, subkultury).Seminární práce na libovolné kulturologické téma (předat písemně v jednom výtisku týden před zkouškou).Zkouška ústní, jejíž předmětem bude a) obhajoba seminární práce, b) orientace v základní kulturologické terminologii.Termíny zkoušek budou vypsány od poslední konzultace do konce února v systému STAG.

Garant

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.