Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika českého jazyka a literatury 2 (UBK / CU006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU006 - Didaktika českého jazyka a literatury 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V Didaktice 2 se pozornost přesunuje na didaktiku výuky slohu a literatury, na problematiku vzájemného propojení obou složek výuky. Studenti se věnují didaktickému pojetí interpretace poezie a prózy, učí se, jak přistupovat ke komplexním, stylově smíšeným textům, seznamují se s principy mediální výchovy.Učí se hodnotit a klasifikovat ústní a písemné výkony studentů SŠ.Učivo si lze (před nadcházející pedagogickou praxí) doplnit předmětem Informační technologie ve výuce českého jazyka a literatury a Komunikační dovednosti ve školské praxi.1. Současné pojetí výuky literatury na SŠ (polemiky, názory, závazná stanoviska)2. Učebnice, čítanky a jiné učební texty3. Mediální gramotnost jako předpoklad percepce textů4. Interpretace uměleckého textu ve vztahu ke kognitivním schopnostem studentů5. Tvorba psaných a mluvených textů, jejich hodnocení6. Mimovýukové činnosti jako prostředí pro vzdělávání

Získané způsobilosti

Student získá způsobilost orientovat se ve školské situaci tak, aby dokázal skloubit znalosti z absolvovaných oborových předmětů i s předmětů pedagogicko-psychologického bloku.

Literatura

ČECHOVÁ, M., STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha: SPN, 1998. KOSTEČKA, J. Do světa literatury jinak. Praha: SPN, 1995. GEJGUŠOVÁ, I. Komplexnost ve výuce literární výchovy. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-541-6.KREISLOVÁ, A. Světová literatura jako prostředek multikulturní výchovy. In Ergo. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 2001. MARTÍNKOVÁ, V. Teorie literatury netradičně. Praha: Trizonia, 1995.

Požadavky

Požadavky pro splnění předmětu budou stanoveny vyučujícím na začátku semestru.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena ŘÍČNÁ