Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textová lingvistika (UBK / CU007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU007 - Textová lingvistika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost se soustřeďuje na analýzu faktorů text konstituujících, především na odhalování jejich vztahů. Vychází se z poznaných pojmů tradiční české stylistiky, některé jsou přehodnocovány a uváděny do nových souvislostí, jak to vyžadují zejména vlastnosti nových typů textů (včetně textů v elektronickém prostředí). Součástí výuky jsou aktuální poznatky psycholingvistiky a pragmalingvistiky.Témata přednášek:1. Textová lingvistika v moderní filologii2. Komplexnost mluveného a psaného textu3. Faktory konstituující text4. Vlastnosti textu (texty lineární a nelineární)5. Porozumění textuV seminářích jsou podrobovány analýze mluvené i psané texty rozmanitých stylových oblastí, sleduje se souvislost textových modifikací s měnícími se podmínkami komunikační situace, v níž je text realizován. Analýzy upevňují vědomí o systému jazyka jako struktuře podmiňujících se jevů.Učivo lze rozvíjet v povinně volitelném bloku předmětem Komplexní analýza mluveného a psaného textu.

Získané způsobilosti

Orientovat se pomocí nových metodologických přístupů v textu.

Požadavky

Požadavky budou přesně stanoveny vždy na začátku semestru tak, aby byly v souladu s charakterem a zájmy studijní skupiny.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Soňa SCHNEIDEROVÁ, Ph.D.