Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojové tendence v současné češtině a j (UBK / CU010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU010 - Vývojové tendence v současné češtině a j, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V seminářích se studenti učí srovnávat charakteristiky jazykových (textových) jevů, jak jsou publikovány v současné jazykovědné literatuře, učí se charakter textů posuzovat s přihlédnutím k obecným i specifickým vývojovým tendencím v jazyce. Učí se vyhodnocovat vliv relevantních kontextových vlivů na změny v jednotlivých jazykových plánech, a to vždy ve vztahu k jazykové kultuře.1. Bádání o zvukové stránce jazyka ? fonetika a fonologie v bohemistice; rozvoj disciplín a hlavní představitelé.2. Mluvnictví včera a dnes; stěžejní přístupy, nejvýznamnější osobnosti.3. Slovní zásoba češtiny z pohledu lexikologie a lexikografie (včetně historického exkurzu).4. Korpusová lingvistika a relevantnost jejích zjištění.5. Stylistika a textová lingvistika: průniky disciplín. Jazyková kultura.6. Sociolingvistika a pragmalingvistika. Kontextové vlivy na jazykové plány. Pomezní lingvistické disciplíny a jejich perspektiva.

Literatura

DANEŠ, F. Kultura a struktura českého jazyka. Praha: Karolinum, 2009. NEBESKÁ, I. Jazyk, norma, spisovnost. Praha: Karolinum, 2003. BRABCOVÁ, R. Společensko-politické změny a jejich odraz v současné češtině. In Česká slavistika. Praha, 1998. JAMEK, V. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1998. LOUCKÁ, P. Zahrada ochočených slov. Praha: Dokořán, 2007.

Požadavky

Požadavky budou stanoveny na začátku semestru.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.