Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace základních děl české litera (UBK / CU011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU011 - Interpretace základních děl české litera, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Václav Řezáč: Nástup, Zdeněk Pluhař: Opustíš-li mne2. Miroslav Holub: Achilles a želva, Karel Šiktanc: Český orloj3. Karel Ptáčník: Město na hranici, Vladimír Körner: Adelheid.4. Ota Filip: Nanebevzetí Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, Josef Frais: Muži z podzemníhokontinentu5. Ivan Diviš: Odchod z Čech, Ivan Blatný: Pomocná škola Bixley6. I. M. Jirous: Magorovy labutí písně, Jáchym Topol: Miluju tě k zbláznění7. Zuzana Brabcová: Daleko od stromu, Petr Placák: Medorek8. Josef Peterka: Autobiografie vlka, Josef Šimon: Vyvolávač9. Hnát Daněk: Až budeme velcí, Jan Balabán: Prázdniny10. J. H. Krchovský: Noci, po nichž nepřichází ráno, Ewald Murrer: Zápisník pana Pinkeho

Získané způsobilosti

Student se naučí používat základní metody interpretace literárního díla na materiálu vybraných základních děl české literatury po roce 1945. Bude se orientovat v primární i sekundární literatuře a bude schopen ústně i písemně formulovat vlastní podložené soudy o konkrétních dílech. V semináři bude rozvíjet své komunikační schopnosti.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Česká literatura 1945-1970. Praha: SPN, 1992. KOLEKTIV AUTORŮ. Český Parnas, vrcholy literatury 1970-1990. Praha: Galaxie, 1993. HRUŠKA, P.; MACHALA, L.; VODIČKA, L.; ZIZLER, J. A KOL. V souřadnicích volnosti - česká literatura 90. let XX. století v interpretacích. Praha, 2008. KŘIVÁNEK, V. Kolik příležitostí má báseň - kapitoly z české poválečné poezie 1945-2000. Brno: Host, 2007. Dokoupil, B. - Zelinský, M. Slovník české prózy 1945-1984. Ostrava, 1994.

Požadavky

Student vypracuje seminární práci na vybrané téma a přednese referát podle vlastního zájmu a po konzultaci tématu s vyučujícím. Požadována je aktivní účast na seminářia přečtení doporučených titulů primární i sekundární literatury.

Garant

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.