Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z historie české lingvistiky (UBK / CU014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU014 - Kapitoly z historie české lingvistiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět podává v přednáškových blocích přehled o významných novověkých meznících jazykovědné bohemistiky. Výklady mají komplexní povahu, charakteristika jazykovědných prací a jejich tvůrců je propojována s popisem výrazných tendencí v myšlení o jazyce a řeči. Studenti budou podněcováni k usouvztažňování poznatků z lingvistiky a některých dalších humanitních předmětů absolvovaných během studia. Výklady budou sledovat jazykovědnou bohemistiku od období humanismu a národního obrození k současnosti. Významná pozornost bude věnována funkčnímu strukturalismu v české lingvistice, výkladům o Pražském lingvistickém kroužku, jeho přínosu a odkazu.Důraz bude položen na charakter jazykovědných bádání v druhé polovině minulého století, zejména na podstatu komunikačně-pragmatického obratu v lingvistice a na výzkumné směry, které se v současnosti v české lingvistice rozvíjejí.Studenti budou poučeni i o jazykovědné bohemistice v zahraničí.1. Vyspělá humanistická čeština a dobové bádání o ní. Čeština v období baroka.2. Jazykový ráz českého národního obrození.3. Proměny jazykovědné bohemistiky ve 20. století.4. Odkaz a přínos Pražské školy.5. Hlavní představitelé dnešní jazykovědné bohemistiky; nosné směry bádání a institucionální péče o češtinu (mluvnictví; lexikografie; etymologie; onomastika; stylistika; matematická a korpusová lingvistika; stav pravopisu a kodifikace aj.).6. Bohemistika ve světě dříve a dnes.

Literatura

KOŘENSKÝ, J. Proměny myšlení o řeči. Praha: UK, 1998. ŠLOSAR, D. aj. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. PLESKALOVÁ, J. Vývoj spisovné češtiny. In Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia 2007, s.473-498. NECHUTOVÁ, J. a kol. Čítanka ze slovanské jazykovědy v českých zemích I. FF MU, Brno 1982. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda: přehled a slovníky. Praha: Karolinum, 2001. HAVRÁNEK, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha 1980.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů); zpracování a přednes referátu (seznam témat referátů bude předložen v úvodním semináři). Zkouška se bude skládat ze dvou částí, a to z písemného testu, který je předpokladem pro ústní část.

Garant

Prof. PhDr. Jana SVOBODOVÁ, CSc.

Vyučující

PhDr. Soňa SCHNEIDEROVÁ, Ph.D.