Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza mluveného a psaného te (UBK / CU016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU016 - Komplexní analýza mluveného a psaného te, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti v povinně volitelném předmětu uplatňují znalosti ze všech absolvovaných bohemistických předmětů i z jiných humanitních disciplín. V seminářích posuzují rozmanité typy psaných i mluvených textů jako řečovou činnost ? jako součást činnosti sociální. Předmět má výrazně interdisciplinární charakter. Analýza textů je prováděna pomocí uspořádaného souboru metodických kroků ? aparátu užívaného a osvědčeného v současné české komunikační lingvistice. Kromě tohoto postupu si ověřují i alternativní postupy. Cílem předmětu je schopnost posuzovat texty objektivně (na základě znalosti pochopení funkce jazykových forem užívaných v jistém kontextu), nikoli jen projekcí individuální zkušenosti. Jako cvičný materiál budou sloužit jak mluvené dialogy připravené a nepřipravené, tak projevy institucionálního charakteru, texty publicistické, odborné i umělecké. Předmět je vhodným doplněním souběžně vyučovaného povinného předmětu Vývojové tendence v současné češtině.1. Funkce textu jako základní textotvorný faktor2. Faktory konstituující text3. Vlastnosti analytického aparátu4. Interdisciplinarita při analýze textu5. Vybraná specifika mluveného textu6. Vybraná specifika elektronického textu

Získané způsobilosti

1. Připravit mluvený nebo psaný komunikát ke komplexní analýze - zvládnout pravidla přepisu textu a členění na repliky.2. Aplikovat metodu komplexní analýzy na mluvený i psaný text.3. Schopnost uplatnit výsledky analýzy v modifikaci výchozí situace.

Literatura

ČECHOVÁ, M. A KOL. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. KOŘENSKÝ, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. MÜLLEROVÁ, O., HOFFMANNOVÁ, J., SCHNEIDEROVÁ, E. Mluvená čeština v autentických textech. Praha, 1992. MÜLLEROVÁ, O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha: Academia, 1994. ŠVANDOVÁ, B., JELÍNEK, M. Argumentace a umění komunikovat. Brno: MU, 1999. HIRSCHOVÁ, M. Pragmatika češtiny. Olomouc: UP, 2006.

Požadavky

Zpracování komplexní analýzy vybraného textu. Pokyny předá vyučující (mailem) na začátku semestru.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.