Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze současné světové lit (UBK / CU018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU018 - Vybrané kapitoly ze současné světové lit, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Formování modernistických básnických směrů (od Poea k Apollinairovi).2. James Joyce (kategorie "epiphany"), D. H. Lawrence (mytologie erotiky), V. Woolfová (impresionismus v próze).3. Kunderovo chápání středoevropského románu (F. Kafka, R. Musil, H. Broch, W. Gombrowicz aj.).4. Anglosaský "imagism" jakožto protipól k Apollinairovým impusům evropské moderně, "metoda ledovce", próza "jazzového věku" (zvl. E. Hemingway a F. S. Fitzgerald).5. Různé podoby jazzové hudby jako mohutný inspirační zdroj moderní americké poezie ("harlemská renesance", K. Rexroth a jeho vymezení beat generation, A. Ginsberg).6. Dovršení a extrém modernismu ve francouzském "novém románu" (A. Robbe-Grillet, N. Sarrautová).7. Rozhněvaní mladí muži (K. Amis, J. Wain aj.)8. Neorealismus (A. Moravia)9. Magický realismus (G. G. Márquez).10. Německá próza morálního sebezpytování (G. Grass, S. Lenz).11. Ruská samizdatová próza a folková poezie (B. Okudžava, A. Galič, E. Limonov, V. Pelevin aj.)12. Základní podoby anglosaské a ruské science fiction.13. Mezi uměním a populárním čtivem: detektivka, thriller, horor.14. Fantasy (J. R. R. Tolkien).

Získané způsobilosti

Student prohloubí své znalosti světové literatury, kterou nebude chápat pouze jako souhrn časem prověřených textů, ale jako nezbytný předpoklad pro hlubší chápání vlastní národní literatury. Bude schopen samostatně zvažovat neustále se měnící způsob posuzování hodnot literárního díla na úrovni národní a světové. Bude si uvědomovat měnící se postavení literaturzápadního kánonu v době globalizace. V diskusích se bude učit kritickému uvažování.

Literatura

HODROVÁ, D. Hledání románu. Praha, 1989. BLOOM, H. Kánon západní literatury. Praha: Prostor, 2000. HILSKÝ, M.; ZELENKA, M. (edd.). Od Poea k postmodernismu (Proměny americké prózy). Praha, 1993. PROKOP, V. Přehled světové literatury 20. století. Sokolov, 1998. HODROVÁ, D. Román zasvěcení. Praha, 1993. MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl 1 - 2. Praha, 1989. POSPÍŠIL, I. (red.). Světové literatury 20. století v kostce. Praha: Libri, 1999. ČERNÝ, V. Tvorba a osobnost II. Praha, 1993.

Požadavky

Účast na zkoušce je podmíněna vypracováním rozboru vybraného literárního díla ze světové literatury (8 normostran). Dále reprezentativním seznamem četby, z něhož bude patrný hlubší zájem studenta o určité osobnosti a literární směry.

Garant

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.