Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Naratologie v teorii a praxi (UBK / CU019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU019 - Naratologie v teorii a praxi, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Typy narativních promluv, vypravěčské způsoby a autentifikace fikčních světů.2. Lubomír Doležel a jeho přístup k naratologické analýze textu.3. Vyprávěcí situace v pojetí F. Stanzela.4. Stanzelův typologický kruh: schéma a funkce.5. Možnosti využití základní naratologické terminologie při analýze filmu.6. Text: čas, charakterizace a fokalizace.7. Vyprávění: roviny a hlasy, zobrazení řeči (podle S. Rimmon-Kenanové).8. Způsoby vyprávění v hlavních literárních žánrech ve srovnání s filmem.9. Seymour Chatman a jeho výklad filmového vyprávění.10. Vyprávěcí situace v románech M. Kundery, srovnání s filmovou adaptací.11. Vyprávěcí situace v prózách B. Hrabala, srovnání s filmovou adaptací.12. Vyprávění a intertextualita v postmoderní próze a ve filmu.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními postupy a termíny současné naratologie. Bude schopen vnímat teorii vyprávění jako užitečný nástroj umožňující pochopení literárních i filmových příběhů.V seminářích bude rozvíjet své komunikační schopnosti a bude prakticky využívat teoretické poznatky.Bude si vědom spojitostí i rozdílů mezi literární a filmovou narací.

Literatura

BÍLEK, P. A., HRABAL, J., KUBÍČEK, T. Naratologie. Praha: Dauphin, 2013. CHATMAN, S. Příběh a diskurs. Narativní struktura v literatuře a filmu. Brno, 2008. KUBÍČEK, T. Vypravěč. Kategorie narativní analýzy. Brno, 2007. PECHAR, J. Být sám sebou. Praha, 2005. RICOEUR, P. Čas a vyprávění I. Praha, 2000. RICOEUR, P. Čas a vyprávění II. Praha, 2002. RICOEUR, P. Čas a vyprávění III. Praha, 2008. BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace. Brno, 2003. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. RIMMONOVÁ-KENANOVÁ, S. Poetika vyprávění. Host, 2001. SCHOLES, R., KELLOGG, R. Povaha vyprávění. Brno, 2002. STANZEL, F. K. Teorie vyprávění. Praha, 1988.

Požadavky

Student vypracuje seminární práci na vybrané téma a přednese referát. Požadována je aktivní účast na semináři a přečtení doporučených titulů primární i sekundární literatury.

Garant

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.

Vyučující

Mgr. Jan HECZKO, Ph.D.