Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do literární komparatistiky (UBK / CU020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU020 - Úvod do literární komparatistiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznamuje posluchače s historií komparatistiky, jejím vznikem a modely v 19. stol., francouzskou a německou školou, tradiční univerzitní komparatistikou a jejím završením v metodologickém rozvrhu P. Van Tieghema, dále s vývojem komparatistiky po r. 1945, inovacemi v metodách univerzitní komparatistiky, tradicí české komparatistiky, základními předměty komparatistiky: dvoučlenné a vícečlenné vztahy, podobnosti bez ?vlivů? (typologická bádání), obecná a světová literatura, slavistická komparatistika. Pozornost je věnována terminologii a základním pojmům srovnávací literární vědy.Tematické okruhy:1. Základní otázky literární komparatistiky2. Cíl komparatistického studia3. Předvědecká fáze4. Začátky vědecké komparatistiky ? kontaktologické studium5. Typologie6. Antiredukcionistický projekt komparatistiky7. Strukturalismus a poststrukturalismus8. Srovnávání jako základ literární vědy9. Komparatistika jako hraniční disciplína10. K vývoji české a slovenské literární komparatistiky11. Základní komparatistické pojmy12. Meziliterární, bilaterální a multilaterální vztahy13. Literatura ?generální? a ?světová?

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o základech srovnávací literární vědy.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů); zpracování a přednes referátu (seznam témat referátů bude předložen v úvodním semináři). Zkouška se bude skládat ze dvou částí, a to z písemného testu, který je předpokladem pro ústní část.

Garant

Doc. PhDr. Libor MARTINEK, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Libor MARTINEK, Ph.D.