Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační dovednosti ve školské praxi (UBK / CU026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU026 - Komunikační dovednosti ve školské praxi, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti jsou informování o principu školského dialogu z hlediska teorie řečové činnosti (lze využít průpravy z předmětu Komplexní analýza textu). Školský dialog je vysvětlován jako specifický typ institucionální komunikace, jehož podmiňující faktory lze velmi účinně modifikovat. V seminářích se pracuje s konkrétními výukovými situacemi, jejich audio nebo videozáznamy. Tématem výuky je i seznámení s komunikačními strategiemi účinnými pro kontakt s rodiči a dalšími partnery školy.1.Školský dialog a jeho struktura2.Komunikační chování učitele jako výuková strategie3.Modifikace školského dialogu4.Komunikace prostřednictvím učebního textu5.Elektronický text v komunikaci učitel ? žák6.Komunikace jako předpoklad edukace, komunikování s použitím poznatku

Získané způsobilosti

1. Schopnost rozlišit cíl hodiny, cíl dialogu a záměr výpovědí dialog tvořících2. Schopnost modelovat koncepci dialogu k vybranému tématu vyučovací hodiny.4. Dovednost posoudit účinnost řečových výrazových prostředků v dialogu.

Literatura

ČECHOVÁ, M., STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha:SPN, 1998. ŠEBESTA, K. Od jazyka ke komunikaci: didaktika českého jazyka a komunikační výchova. Praha: Karolinum, 2005. HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: Pedagogická fakulta OU, 2003. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Prha: Portál, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (povolena absence max. dvou seminářů); zpracování a přednes referátu (seznam témat referátů bude předložen v úvodním semináři).

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.