Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologický úvod do literární historie (UBK / CU202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU202 - Metodologický úvod do literární historie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problémové okruhy přednášek a seminářů: vznik literární historie jako vědy a pozitivismus, duchovědné, antipozitivistické koncepty, literární vývoj u formalistů, strukturalistický projekt literární historie, marxismus a sociologické přístupy, hermeneutické přístupy a Kostnická škola; zpochybnění (literárně)historického esencialismu: R. Barthes, H. White, historie jako narace (P. Veyne); Foucaultův impuls a jeho význam pro literární historii; nový historismus; současné české diskuse a polemiky o psaní dějin.

Literatura

PAPOUŠEK, V., TUREČEK, D. Hledání literárních dějin. Praha - Litomyšl, 2005. WIENDL, J. (ed.). Hledání literárních dějin v diskusi. Praha - Litomyšl, 2007. SLÁDEK, O., BLÁHOVÁ, K. (eds.). O psaní dějin. Praha, 2007. JANOUŠEK, P. Černá kočka aneb Subjekt znalce v myšlení o literatuře a jeho komunikační strategie. Praha, 2012. BLÁHOVÁ, K. České dějepisectví v dialogu s Evropou (1890-1914). Praha, 2009. Čtenář jako výzva. Výbor z prací kostnické školy recepční estetiky. Brno, 2001. BOLTON, J. (ed.). Nový historismus / New historicism. Brno, 2007. WHITE, H. Tropika diskursu. Praha, 2010. COSETINO, A. Vědecký realismus a literatura. Praha, 2011.

Požadavky

Účast na seminářích (min. 80 %), přednesení referátu o zadané literárněhistorické knize, majícího charakter analýzy metod a přístupů v ní uplatňovaných.

Garant

Doc. PhDr. Libor MARTINEK, Ph.D.Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.