Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie literatury (UBK / CU216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / CU216 - Sociologie literatury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologie literatury v literární vědě.2. Literatura jako sociální jev.3. Teorie literárního pole.4. Sociologické rozdělení literatury (pojem kýče).5. Funkce autora.6. Společenská role spisovatele a typy osobností.7. Čtenářská kultura a její sociálně kulturní vzorce.8. Čtení, jeho vývoj a typy.9. Kniha, knižní trh.10. Sociologie čtenářství a knihoven (metody sociologického výzkumu).11. Literární typy v české literatuře.12. Příklad "sociologické" četby (Hrabal Obsluhoval jsem anglického krále).

Literatura

MUKAŘOVSKÝ, J. Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty. Praha, 1936. PETRUSEK, M. Sociologie a literatura. Praha, 1990. ALAN, J.; PETRUSEK, M. Sociologie, literatura a politika. Praha, 1996. TRÁVNÍČEK, J. Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Brno, 2007. MANGUEL, A. Dějiny čtení. Brno, 2007. COSSET; GRAFNETTEROVÁ, L. Jak čtou Češi, Francouzi a Němci Hrabalova Anglického krále. Praha, 2009. MILNER, A. Literature, Culture and Society. London, 1996. BOURDIEU, P. Pravidla umění. Geneze a struktura literárního pole. Brno, 2010. TRÁVNÍČEK, J. Překnížkováno. Co čteme a kupujeme. Brno, 2014. ADORNO, T. W. Schéma masové kultury. Praha, 2009. BENJAMIN, W. Výbor z díla I. Literárněvědné studie. Praha, 2009.

Požadavky

Aktivní účast a práce na seminářích (min. 80%). Přednesení referátu nebo vypracování seminární práce. Dobrá znalost rozebíraného textu zadaného na každý seminář a poučená účast na následné diskusi.

Garant

Mgr. Oskar MAINX, Ph.D.