Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie literatury I/1 (UBK / D0006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0006 - Teorie literatury I/1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je věnován obecným otázkám teorie literatury, jejím rozvinutím jako soustavy principů, jimiž je realizovánu literární dílo a na nichž se zakládají i vyšší literární celky, skupiny, řady literárních děl, a typy literární tvorby. Látka je strukturována do dvou částí - první je věnována obecným otázkám, druhá podrobnějším otázkám literárních žánrů.Tematické okruhy: Literární teorie a její předmět. Kategorie literárnosti. Literární dílo a text. Funkce literárního díla. Literární komunikace. Genologie. Kritéria pro dělení literárních žánrů. Charakteristika jednotlivých lyrických, epických a dramatických žánrů.V semináři komentovaná četba literárněteoretických textů, které budou současně předmětem referátů (úvodů ke společné četbě a interpretaci těchto textů). Seznam textů bude zveřejňován postupně během semestru.

Literatura

MOCNÁ, D. - PETERKA, J. et al. Encyklopedie literárních žánrů. Praha - Litomyšl, 2004. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. WELLEK, R. - WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc, 1996. PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, 2000.

Garant

Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.