Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do světové literatury 1 (UBK / D0007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0007 - Úvod do světové literatury 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je podat vývoj názorů na pojem světová literatura, vymezit základní tendence ve světové literatuře od prvopočátků až do současnosti, seznámit posluchače s vybranými díly světové literatury. Charakterizovat jednotlivé národní literatury s důrazem na literatury evropské (francouzská, anglická, německá, ruská, italská). Sledují se vazby mezi evropskými literaturami a literaturou českou, zejména v oblasti příznačných literárních směrů a skupin. Jde o úvod do světového písemnictví, základní přehled, který chce vzbudit zájem o prohloubení znalostí vlastní četbou.Seminář klade důraz na strukturu jednotlivých literárních děl, kterou studenti budou rekonstruovat na základě vlastních čtenářských zážitků. Studenti zpracovávají referáty analyzující vybraná díla. Ve vybraných případech sledují jejich vliv na naše literární prostředí. O referátech se v semináři diskutuje, posluchač musí umět obhájit zpracované téma.Základní témata:1) Existuje vůbec světová literatura?2) Od Goetheho ke Kunderovi (nad Kunderovou studií Three contexts of art)3) Zrození : Gilgameš, Homér a ti druzí.4) Antika: rozrůznění žánrů.5) Mýty, legendy a hrdinské písně: Kalevala, Eda, Píseň o Rolandovi, Beovulf a další.6) Umbero Eco, Jacques le Goff a Aron Gurevič, M. M. Bachtin: světélkující a vrrušující středověk.7) Renesanční lidé: Shakespeare, Michelangelo, Leonardo, Villon - jiné bytí literatury?8) Zrození románu: Cervantes, Rabelais a Chaucer jako zakladatelé žánru.9) Faust: základní lidská traumata.10) Lawrence Sterne: Tristram Shandy: život jako román.11) Henry Fielding: Tom Jones - radost z vyprávění.12) Realismus jako metoda a styl (od Balzaca k Dostojevskému).13) Nechovejte se tu jako doma, příteli: kdo co je světová literatura?Příklady referátů:1) Apuleius: Zlatý osel a antická literatura: novela, dopis, román?2) Kalevala, Eddda, Píseň o Nibelunzích, Beovulf.3) Chaucer: Canterburské povídky.4) Dante: Božská komedie.5) Cervantes: Don Quijote.6) Rabelais: Gargantua a Pantagruel.7) Schakespeare: Sen noci svatojánské.8) L. Sterne: Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho a Henry Fielding: Tom Jones - radostné vyprávění.9) Molliere: Tartufe, Diderot: Jakub Fatalista - komika, vtip, intelekt.10) E. A. Poe (jeho filozofie básnické skladby) a Jakub Arbes.11) Balzac, Tolstoj, Dostojevskij: co přežije z realismu?12) Zakladatelé moderního románu: Marcel Proust, James Joyce, Robert Musil.

Literatura

MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl 1 - 2. Praha, 1989. STUPKA, V. Uvedení do dějin světových literatur. Brno, 1974.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.