Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a hudba 2 (UBK / D0038)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0038 - Literatura a hudba 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář seznamuje posluchače se vztahem jazyka a hudby, kde je hudba ve svých různých složkách či aspektech pojmenovávána, jako produkt i komunikát verbalizována. Vztah umělecké literatury a hudby je sledován tam, kde literatura znakově reprezentuje i syntakticko-sémantické kvality hudebního projevu. Ze specifických kooperací systémů jazyka (a zejména ovšem umělecké slovesnosti jako realizace semiózy jazyka) a hudby si všímá druhů vokální či vokálně instrumentální hudby, melodramu, přesahů do sféry divadelně scénických aktivit (opera, opereta, oratorium, muzikál) a jiných možných typů hudebně slovesné koexistence na diachronní ose vývoje světové a české hudby a žánrových a formových vidů na ose synchronní. Seminář je komplementárně doplněn o zvukové ukázky.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice vztahu dvou umění - literatury a hudby.

Požadavky

Obory neučitelské: Recenze hudebního koncertu, hudebního alba (hudebního nosiče) s tematikou vztahu literatura - hudba.Obory učitelské: Písemná ukázka přípravy na hodinu české literatury s tematikou vztahu literatura - hudba.

Garant

Doc. PhDr. Libor MARTINEK, Ph.D.