Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scenáristická a režijní příprava II/1 (UBK / D0052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0052 - Scenáristická a režijní příprava II/1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky budou orientovány na úvod do základní teoretických problémů scenáristiky, režie a dramaturgie, stejně jako na jejich vznik a vývoj až do současnosti. Důraz bude kladen na ukázky z jednotlivých zásadních děl kinematografie, na nichž budou demonstrovány různorodé režijní styly, scenáristické postupy a dramaturgická práce. Studenti v přednáškách získají teoretický základ, s nímž pak dále budou pracovat v průběhu seminářů. V zimním semestru bude seminář zaměřen na scenáristiku a režii filmovou. Studenti si prakticky vyzkouší psaní námětů, filmové povídky, bodového scénáře a také scénáře. Důraz bude kladen také na kritické vnímání filmové produkce, diskusi o zhlédnutých filmech a podobně. Jednotlivá konkrétní filmová díla budou studentům poskytnuty v rámci přednášky.

Literatura

BROOK, P. Prázdný prostor. Praha, 1998. VOSTRÝ, J. Úvod do studia režie a dramaturgie. Praha, 1988. CÍSAŘ, J. Základy dramaturgie. Praha, 1986. PROCHÁZKA, M. Znaky dramatu a divadla. Praha, 1998. NOVOTNÝ, D. J. Chcete psát scénář? : I. Základy dramaturgie : II. Žánry v hraném filmu. Praha, FAMU, 2000. FIELD, S. Jak napsat dobrý scénář. Praha, 2007. VOSTRÝ, J. Režie je umění. Praha, 2001. CARRIERE, J-C. Vyprávět příběh. Praha, 1995. MATHAUSOVÁ, M. 12 pádů scenáristiky. Praha, FAMU, 1990.

Požadavky

Povolená absence ve dvou seminářích.Podmínkou udělení zápočtu je kromě dostačující účasti na seminářích odevzdání seminární práce (filmového námětu) v ZS.V hodinách se očekává aktivita a plnění písemných úkolů, aktivita na semináři při analýzách a diskuzích. Seminární práce v ZS - filmová povídka - musí splňovat rozsahem nejméně 5 normostran, musí být odeslána e-mailem a pedagog potvrdí její přijetí.Zápočty v ZS budou udělovány pouze do konce zimního semestru.

Garant

MgA. Irena KOCÍ