Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář teorie literatury 1 (UBK / D0060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0060 - Seminář teorie literatury 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář opakuje a prohlubuje vybrané pojmy narativity jako příběh, diskurs, fikční svět, fikční životopis, mimesis, point of view, fokalizace, vyprávěcí situace, chronotop, temporalita (čas vyprávěný / čas vyprávění). Seminář otevírá student vstupním referátem. Terminologie je zkoumána v aplikaci na konkrétních textech.

Literatura

DOLEŽEL, L. Heterocosmica. Praha, 2003. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. RIMMONOVÁ-KENANOVÁ, S. Poetika vyprávění. Brno, 2001. SCHOLES, R.; KELLOG, R. Povaha vyprávění. Brno, 2002. GENETTE, G. Fikce a vyprávění. Praha, 2007. HODROVÁ, D. Hledání románu. Praha, 1989. FOŘT, B. Literární postava. Praha, 2008. TODOROV, T. Poetika prózy. Praha, 2000. ŠKLOVSKIJ, V. Próza. Úvahy a rozbory. Teorie prózy. Praha, 1978. CHATMAN, S. Příběh a diskurs. Narativní struktura v literatuře a filmu. Brno, 2008. ECO, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc, 1996. WELLEK, R. - WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc, 1996. KUBÍČEK, T. Vypravěč. Kategorie narativní analýzy. Brno, 2007.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:Aktivní účast a práce na soustředěních. Je nutné, aby přítomný student měl na seminář přečtený zadaný odborný text.

Garant

Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.