Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář editorské praxe 1 (UBK / D0062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0062 - Seminář editorské praxe 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavním cílem seminářů (v zimním i letním semestru) je uvést posluchače do problematiky spojené s kritickým vydáváním především novodobých literárních textů.Úvod zimního semestru bude věnován exkurzu do historie ediční činnosti u nás, další část seminářů se bude týkat obecných předpokladů textologie a jejích vztahů k ostatním odvětvím literární vědy. Posluchači by si měli uvědomit, že smyslem textologie není pouze vydávání textů, ale také lepší pochopení díla, osobnosti autora i dobového společenského a literárního milieu - tyto otázky budou ilustrovány na textologických sporech kolem Bezručových Slezských písní.

Získané způsobilosti

Studenti získají předpoklady pro práci při přípravě edice libovolného titulu, což využijí jak v disciplínách literárněhistorických, tak i v případné budoucí praxi.

Literatura

Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha, 1971. VAŠÁK, P. a kol. Textologie - teorie a ediční praxe. Praha, 1993.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích, povolena je 1 absence. Aktivní účastí se rozumí taková situace, kdy si studenti doma prostudují odborné texty, které budou podkladem pro seminární diskuzi.Nabyté znalosti budou studenti formou ústních referátů demonstrovat na příkladech konkrétních edic (Česká knižnice, Spisy KČ atp.) v podobě literárněkritických vstupů. V týdnu před zápočtovým týdnem studenti odevzdají , nebo e-mailem na adresu jaku.chrobak@seznam.cz pošlou literární kritiku, která se bude věnovat vybranému edičnímu počinu.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.