Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textová lingvistika (UBK / D0068)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0068 - Textová lingvistika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklady navazují především na znalosti získané ve stylistice - na znalosti o textu a jeho stylu. Studenti se učí text chápat jako prostředí, v němž a pomocí něhož se realizuje ta činnost, která sledovaný text (mluvený, psaný) produkuje. Pozornost se soustřeďuje na analýzu faktorů text konstituujících, především na odhalování jejich vztahů. Vychází se z poznaných pojmů tradiční české stylistiky, některé jsou přehodnocovány a uváděny do nových souvislostí, jak to vyžadují zejména vlastnosti nových typů textů (včetně textů v elektronickém prostředí). Součástí výuky jsou aktuální poznatky psycholingvistiky a pragmalingvistiky.Témata výkladové části:1. Textová lingvistika v moderní filologii2. Komplexnost mluveného a psaného textu3. Faktory konstituující text4. Vlastnosti textu (texty lineární a nelineární)5. Porozumění textu

Získané způsobilosti

Orientovat se pomocí nových metodologických přístupů v textu.

Literatura

KOŘENSKÝ, J., HOFFMANNOVÁ, J., MÜLLEROVÁ, O., JAKLOVÁ, A. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1999. ISBN 80-7040-363-2.HIRSCHOVÁ, M. Pragmatika češtiny. Olomouc: UP, 2006. KARLÍK, P., NEKULA, M., PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: LN, 2002. WATZLAWICK, P. aj. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, 1999.

Požadavky

Požadavky budou přesně stanoveny na začátku semestru podle aktuálního stavu skupiny.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.