Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ze současné literatury (UBK / D0071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0071 - Seminář ze současné literatury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bohumil Hrabal: otázky posledního tvůrčího období, diskuze nad občanskou statečností před rokem 1989, rekapitulace odborné literatury, dokumentaristika s Hrabalovým životem a dílem spojená, filmová a divadelní zpracování děl B. Hrabala (Dopisy Dubence, Pojízdná zpovědnice, Svatby v domě, Vita nuova, Proluky)2. Karel Šiktanc: "živost a současnost" Šiktancovy poezie po roce 1989, diskuze nad společenskými postoji v padesátých a sedmdesátých letech, pohádkový svět Krala Šiktance (Heinovské noci, Adama a Eva, Zimoviště, Nesmír, vybraná kniha pohádek)3. Ludvík Vaculík: Český snář vesus "pornografie" jedné linie Vaculíkovy tvorby po roce 1989, Vaculík - fejetonista, Vaculík - občansky neposlušný člověk. Postoje L. Vaculíka před rokem 1989 a dnes, filmová fejetonistika Valašský snář, Valašství a Češství L. Vaculíka, odborné přijetí zejména eroticky laděných knih (Český snář, Jak se dělá chlapec, Loučení k panně, Cesta na Praděd, Hodiny klavíru, Tisíce slov)4. Zbyněk Hejda: motiv smrti a motiv erotična v Hejdově poezii, postavení na okraji, nebo postavení v centru (ke kritickému přijetí Zbyňka Hejdy)?, Hejdovy vzory? Rozhovory Zbyňka Hejdy (souborné dílo Básně)5. Milan Kundera: román jako autentická a bolavá zpráva, román jako reflexivní pátrání, jako dobrodružství rozumu; Kundera jako jediný představitel "ne-realistické" tradice českého románu? Kundera Evropan, poslední romány Milana Kundery, ohlas na ně v České republice, kauza "udavač" a co z ní plyne, eseje Milana Kundery a jeho vztah k České republice (Nesmrtelnost, Můj Janáček)6. Ivan Martin Magor Jirous: underground jako veselé ghetto? Barokní povaha životního postoje Ivana Martina Magora Jirouse, přijetí jeho životního osudu a jeho poezie, Magorovy dopisy z vězení, modla jménem Jirous podle televizních dokumentů (Magorův ranní zpěv, Magorovy labutí písně, Okuje, Rok krysy, Magorovy dopisy)

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o nejnovějších trendech v současné literatuře, což mohou využít ve své praxi pedagogické, ale i nakladatelské, knihovnické, žurnalistické atd.

Literatura

Kolektiv. V souřadnicích volnosti. Praha.

Požadavky

Studenti se aktivně účastní semináře a vypracují interpretační esej.

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.