Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české literární kritiky (UBK / D0093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / D0093 - Dějiny české literární kritiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou v přednáškách poučeni o postavení literární kritiky v dobovém literárním životě, o jejích různých funkcích vzhledem k literárnímu vývoji (kritika programová, kritika generační aj.); jakož i s tím, jak se v průběhu vývoje proměňovala kritéria hodnocení literárních děl v souladu s proměnami estetické normy a zároveň jak se proměňuje sám koncept literární kritiky. Pozornost bude věnována kritickým žánrům v historické perspektivě (esej) a také významu a funkci literární polemiky.Seminář navazuje na přednášky a rozvíjí poučení tam získané ve formě komentovaného čtení literárněkritických textů a referátů studentů, přičemž hlavní pozornost je věnována prohloubení poznatků o moderní literární kritice od konce 19. století do roku 1945.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o dějinách české literární kritiky. Získané poznatky doplní znalosti z dějin literatury.

Literatura

HAMAN, A. Nástin dějin české literární kritiky. Jinočany, 2000. ČERNÝ, V. Co je kritika, co není a k čemu je na světě. Brno, 1968. K tradicím moderní české kritiky. Václavkova Olomouc 1967. Olomouc, 1970. FRAENKL, P. K vývoji novodobé české literární kritiky. Nový Bydžov, 1930. NOVÁK, A. Kritika literární. Praha, 1925. KUBÍČEK, T.; MERHAUT, L. (edd.). Na téma umění a život. F. X. Šalda 1867 - 1937 - 2007. HECZKOVÁ, L. Píšící Minervy. Praha, 2009. SOLDÁN, L. Problematika české literární kritiky 30. let 20. století. Opava, 2010. FISCHER, O. Slovo o kritice. Praha, 1947. VODIČKA, F. Struktura vývoje. Praha, 1996. VOJTĚCH, D. Vášeň a ideál. Praha, 2008. Z dějin české literární kritiky. Praha, 1965.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je přednesení referátu, jehož obsahem je analýza a interpretace studentem zvolené literárněkritické knihy. Referát je zaměřen ne na parafrázi kritik, ale na porozumění předpokladům kritického psaní, východiskům a kritickému instrumentáriu daného kritika v kontextu doby. Délka referátu cca 15-20 min.

Garant

Mgr. Martin TICHÝ, Ph.D.