Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 1 (UBK / DX007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX007 - Světová literatura 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztah mezi národní a světovou literaturou, proces vytváření literárního kánonu.2. W. Shakespeare - zakladatel " kánonu západní literatury ".3. Napětí mezi fikcí a non-fikcí v cestopisném žánru (Marco Polo a tzv. Mandeville).4. Fiktivní deníky, cestopisy a korespondence jakožto základní typy osvícenského románu.5. Próza D. Diderota a L. Sternea.6. Konstituování moderní povídky v díle E. A. Poea, G. de Maupassanta a A. P. Čechova.7. Americké impulsy evropské próze (M. Twain, H. Melville).8. Počátky modernistické poezie, E. A. Poe, W. Whitman, Ch. Baudelaire.9. Francouzští "prokletí básníci".10. Nové podoby moderní povídky: Guy de Maupassant a A. P. Čechov.11. Formování soudobé podoby populárních žánrů (zvl. hororu, detektivky a sci-fi).

Získané způsobilosti

Student prohloubí své znalosti světové literatury, kterou nebude chápat pouze jako souhrn časem prověřených textů, ale jako nezbytný předpoklad pro hlubší chápání vlastní národní literatury.Bude schopen samostatně zvažovat neustále se měnící způsob posuzování hodnot literárníhoDíla na úrovni národní a světové. Bude si uvědomovat měnící se postavení literaturzápadního kánonu v době globalizace. V diskusích se bude učit kritickému uvažování.

Literatura

MACURA, V. a kol. Slovník světových literárních děl 1 - 2. Praha, 1989. STUPKA, V. Uvedení do dějin světových literatur. Brno, 1974.

Požadavky

Aktivní účast studentů na semináři. Zpracování písemného referátu a jeho přednesení. Přečtení doporučených titulů primární i sekundární literatury.

Garant

Doc. PhDr. Martin PILAŘ, CSc.