Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie 2 (UBK / DX012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX012 - Morfologie 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Deklinační a konjugační paradigmata, zvláštnosti podmíněné jazykovými i nejazykovými faktory.Vývojové tendence ve formálním tvarosloví.Noremní a kodifikační příručky.Výuka v Morfologii 2 obsahuje i poučení o tvoření slov - v rozsahu kapitoly Slovotvorba v Příruční mluvnici češtiny.

Získané způsobilosti

1. Orientace ve formálních jevech současného českého tvarosloví.2. Schopnost posoudit aktuálně probíhající změny jako výsledek působících tendencí a proměňujících se komunikačních potřeb.3. Schopnost vysvětlit variantnost jako přirozený a žádoucí stav živého jazyka.

Literatura

ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. Kol. Mluvnice češtiny (2). Praha: Academia, 1986. KARLÍK, P., NEKULA, M., RUSÍNOVÁ, Z. Příruční mluvnice češtiny. 3. vyd. Praha: Lidové noviny 1997. ČERNÁ, A., aj. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. KARLÍK, P., NEKULA, M., PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: LN, 2002. SVOBODOVÁ, D. Průvodce českou slovní zásobou. Odry: Vade Mecum Bohemiae, 2006.

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou, která má dvě části:a) písemnou - test prověřující znalosti z formální morfologie (na konci výukové části semestru),b) ústní - ve zkouškové části semestru.Ústní zkouška zahrnuje obsah předmětů C0010 (Morfologie 1) a C0011 (Morfologie 2).

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.