Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 2 (UBK / DX018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX018 - Syntax 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Syntaktické vztahy a jejich realizace.2. Pojetí větných členů a jejich klasifikace, větná a nevětná podoba větných členů.3. Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větných celcích (včetně vsuvky).4. Souvětí a jeho charakteristika. Složitější případy interpunkce v souvětí.

Získané způsobilosti

Student naváže na znalosti z disciplíny DX017 a bude schopen provádět syntaktické a interpunkční analýzy různorodých vyšších mluvnických celků v textu.

Literatura

Svobodová, J. Základy syntaxe. Distanční text. Opava, 2009. Hubáček, J. aj. Čeština pro učitele. VADE MECUM BOHEMIAE, 2010. Svobodová, J. Průvodce českou interpunkcí. VADE MECUM BOHEMIAE, 2012.

Požadavky

- Teoretické i praktické zvládnutí syntaktické problematiky se ověřuje u zkoušky, její součástí je vstupní písemný test s interpunkčním diktátem. - V ústní části student prokáže schopnost rozboru textu a náležité odborné argumentace (s uplatněním syntaktické terminologie). Vychází se z distančního textu Základy syntaxe. - Student, který neabsolvoval potřebnou část přímé výuky nebo má disciplínu zapsanou opakovaně, donese ke zkoušce podrobný popis vlastního postupu samostudiem o rozsahu minimálně 60 řádků (vytištěný a překontrolovaný, bez interpunkčních a jiných pravopisných chyb).

Garant

Prof. PhDr. Jana SVOBODOVÁ, CSc.