Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (UBK / DX022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX022 - Stylistika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata v přímé výuce: :1. Stylistika v systému lingvistických disciplín. Pomeznost stylistiky. Základní stylistické pojmy.2. Text a jeho konstituující faktory.3. Vlastnosti textů sdělovacích (reálné komunikace) a esteticky sdělovacích.6. Metody stylistického zkoumání textu. Slohová charakteristika výrazových prostředkůSamosudium základní teorie musí předcházet přímé výuce (studenti budou instruováni mailem). Ve výuce budou v psaných i mluvených textech rozeznávat základní vlastnosti textu, definovat užité výrazové prostředky, pokusí se o modifikaci textu při měnící se kom. situaci. Budou informováni o metodě komplexní analýzy textu.

Získané způsobilosti

1. Percepce textu: - schopnost objektivně posoudit textotvorné faktory vzhledem ke komunikační situaci a funkci textu;- schopnost posoudit působení výrazových prostředků jazykových rovin - jejich součinnost, nebo případnou disharmonii2. Produkce textu:- vytvořit stylově čistý odborný text.

Literatura

KARLÍK, P., NEKULA, M., PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: LN, 2002. ČECHOVÁ, M. aj. Současná česká stylistika. Praha, 2003. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a .. Současná situace stylistiky. Praha: Trizonia, 1997. CHLOUPEK, J. Knížka o češtině. Praha: Odeon, 1974. KOŘENSKÝ, J., HOFFMANNOVÁ, J., MÜLLEROVÁ, O., JAKLOVÁ, A. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1999. ISBN 80-7040-363-2.MATHESIUS, V. Řeč a sloh. Praha: Československý spisovatel, 1966.

Požadavky

Předmět je uzavřen zkouškou, k níž bude student připuštěn až po odevzdání a uznání seminární práce. Podrobné informace obdrží studenti na začátku semestru.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.