Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Masová komunikace (UBK / DX042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX042 - Masová komunikace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmydefinice pojmu masová komunikace, význam masových médií, masa, masové publikum, informační věk, postmodernismus, schémata v toku informací2. Média a jejich druhytištěná média (kniha, tisk - druhy), film, broadcasting (rozhlas a TV), hudební nahrávky, nová elektronická média, rozdíly mezi jednotlivými médii3. Mediální žánry a formátydefinování a příklady žánru, mediální formát a mediální logika, zpravodajství jako žánr4. Struktura médiísvoboda médií, rovnost, rozmanitost; informační kvalita a objektivita; komercionalizace, morálka, bulvarizace5. Příjemci a účinky masové komunikacepublikum v minulosti a současnosti; typy publika; publikum a nová média; typologie účinků médií6. Internet: účinný nástroj masové komunikacemožnosti komunikace na internetu (definice, služby, hlavní znaky); efektivní vyhledávání (vyhledávače, operátory); internetové zpravodajství; sociální sítě (význam a druhy sociálních sítí, facebook)

Získané způsobilosti

1. Schopnost vyjádřit se k procesu produkce a percepce mediálního textu.2. Kriticky posoudit účinnost komunikátů jednotlivých subjektů podílejících se na masové komunikaci.3. Schopnost stát se aktivním subjektem v mediálním diskurzu.

Literatura

OSVALDOVÁ, B. a spol. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha, Libri, 1999. MCQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2002. McLUHAN, M. Jak rozumět médiím. Praha, 1991. Massmedia.cz : Mediální rozcestník [online]. 2010. POSPÍŠIL, J., ZÁVODNÁ, L. Z. Mediální výchova. Praha: Computer media, 2009.

Požadavky

K udělení zápočtu je třeba splnit následující požadavky:a) Docházka na semináře minimálně 80 % (při výuce každý týden jsou povoleny 2 absence, při výuce jedenkrát za 14 dní jedna)b) Napsání závěrečné práce skládající se z několika teoretických otázek v rámci probíraného učiva a z praktických úkolů procvičovaných na seminářích

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.