Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (UBK / DX143)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / DX143 - Lexikologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní poznatky lexikologických disciplín. Předmět lexikologie, postavení lexikologie v systému věd, pomocné a přechodné disciplíny. Základní pojmy - slovo a znak, lexém - lex, sémantém - sémém - sém, lexikální jednotka, pojmenování v systému jazyka. Úvod do lexikální sémantiky. Problematika významu a smyslu lexikální jednotky. Vztahy lexikálních jednotek - vztahy paradigmatické a syntagmatické. Paradigmata. Specifika ko(hypo-/hypero-)nymie, synonymie, antonymie apod. Paradigmatická východiska k polysémii a homonymii. Slovní zásoba - její členění, vrstvy ve slovní zásobě; systém v lexikální zásobě. Změny ve slovní zásobě (možnosti rozšiřování, onomaziologická báze - příznak - kategorie). Základní slovotvorné kategorie (činitelská, konatelská aj.), slovotvorné procesy - postupy - typy. Vztahy fundace a motivace; derivace. Historický přístup k slovní zásobě, etymologie. Vývoj slovní zásoby češtiny (historický lexikon), vývojové tendence. Syntagmata. Dílčí problémy polysémie/ polylexie, homonymie. Kolokace, valence, kompatibilita. Členitost lexikálních jednotek. Víceslovné lexikální jednotky - víceslovná pojmenování, frazeologie a idiomatika. Terminologie a její vztah k lexikologii i lexikografii. Vlastní jména, základy onomastiky. Lexikografie, zásady sestavování slovníků, druhy slovníků. Zásady lexikografické práce, terénní výzkum, lemmatizace. Vývoj českého slovníkářství a bádání o slovní zásobě. Kvantitativní vztahy.

Získané způsobilosti

Student získá v rámci vyučovaného předmětu základní přehled o příslušné problematice bohemistických studií. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium bohemisticky orientovaných předmětů vyučovaných jak Ústavem bohemistiky a knihovnictví, tak dalšími ústavy FPF SU.

Literatura

ČEJKA, M. Česká lexikologie a lexikografie. Brno: Masarykova univerzita, 1992. Brno, 1992. FILIPEC, J., ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1986. Praha, 1986. ČERMÁK, F. Lexikon a sémantika. NLN, Praha 2010. Praha, 2010. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1986. Praha, 1986.

Požadavky

Zápočet: 1. formální: a) účast na společných zaměstnáníchb) při větší neúčasti je nutné vypracovat seminární práci na vybrané téma2. obsahové (lexikografická praxe): a) každá posluchačka/každý posluchač zpracuje část slovníkového souboru podle zadání (s ohledem na SSJČ a další slovníky); pokyny obdrží na společném zaměstnání3. tři splněná dílčí cvičení lze poslat v jednom souboruZkouška zahrnuje úspěšné zvládnutí: a) písemného testub) ústní části na základě rozboru textu

Garant

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zbyněk HOLUB, Ph.D.