Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz práce s informacemi (UBK / K0003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / K0003 - Kurz práce s informacemi, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sebeřízení- základní techniky, které mohou pomoci získat kontrolu nad časem a zárověň vytvořit dostatečný prostor pro odpočinek; dodržování základních bezpečnostních pravidel při práci s informacemi; etická stránka publikování a přijímaní informací.2. Definování problému- základní prvotní práce s potřebou (např. psaní seminární práce nebo hledání tématu práce); efektivnější práce s tématem.3. Zdroje informací- hledání informací na internetu; kritické zhodnocení zdrojů relevantních pro práci; metody při hledání informací.4. Elektronické informační zdroje- přehled o tom, které zdroje lze v oboru využít a kde tyto zdroje najít přes zdroje licencované až po ty volně dostupné; přehled v elektronických zdrojích (vyhledávače, katalogy, databáze, specializované portály).5. Internet- kontinuita vývoje internetu a jeho aplikací; efektivní vyhledávání; zlepšování vlastní kompetence pro studium i práci.6. Organizace- organizace a kategorizace světa; organizace získaných poznatků; efektivní plánování pomocí organizování sama sebe a světa kolem sebe.7. Hodnocení- jak zhodnotit všechny zdroje a informace z nich; které zdroje a informace jsou těmi kvalitními a pro odbornou práci náležitými.8. Interpretace- jak se orientovat v poznatcích z odborné literatury; jak z nich vytáhnout to důležité a potřebné.9. Tvorba textu- přehled o některých druzích odborných textů, jejich charakteristice a naučíte se vytvořit redukovaný text; stručný návod, jak se vypořádat s tvorbou jakéhokoliv odborného textu.10. Zpracování textu- jak upravit a zkontrolovat text po editorské i gramatické stránce; jak správně citovat použité zdroje; jak má správně vypadat bibliografická citace; proč je nutné použité zdroje citovat; citační softwary.

Získané způsobilosti

Po absolvování eLearningového kurzu by student měl být schopen:- definovat hlavní koncepty výzkumného tématu, určit své informační požadavky- vyhledat a vybrat potřebné relevantní zdroje informací- znát a používat své oborové informační zdroje v klasické i elektronické podobě- umět efektivně používat různorodé vyhledávací nástroje- umět informace vyhodnotit, efektivně je organizovat a využít- chápat rozdíl mezi vyhledávacími nástroji v elektronických informačních zdrojích- využívat pro studium a praxi elektronické informační služby knihoven- pracovat s odborným textem- orientovat se v (nových) službách Internetu- rozumět etickým a právním otázkám ze světa informací a informačních technologií

Literatura

CROTTY, Yvonne a FARREN, Margaret (eds.). Digital literacies in education: creative, multimodal and innovative practices. Bern: Peter Lang, 2013. ISBN 978-3-0343-0928-8.BADKE, William B. Research strategies: finding your way through the information fog. Bloomington: iUniverse, 2011. ISBN 978-1-4620-1017-2.

Požadavky

Kurz v Moodle: průběžné plnění jednotlivých modulů a jejich úkolů, odevzdávání úkolů, on-line testy.

Garant

Mgr. Jan MATULA, PhD.