Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkumné metody v knihovnictví (UBK / KA059)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KA059 - Výzkumné metody v knihovnictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů - výzkum, průzkum, metoda, technika; kvantitativní přístup, kvalitativní přístup.2. Fáze výzkumu - cíl, podmínky, výzkumný vzorek, hypotézy, projekt výzkumu, pilotáž, realizace výzkumu, sběr dat, vyhodnocení, interpretace, výzkumná zpráva.3. Techniky sběru dat používané v knihovnictví - základní přehled. Předmět, organizace a druhy pozorování.4. Funkce dotazníku, zásady jeho konstrukce. Rozhovor a jeho typy.5. Studium dokumentů, obsahová analýza. Výběr z kvalitativní metodologie, psychometrické metody v knihovnictví.6. Statistické zpracování dat.7. Výzkumná zpráva.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování disciplíny schopen:- definovat termíny výzkum a průzkum a indentifikovat jejich kvantitativní a kvalitativní charakteristiky;- definovat pojmy výzkumný nástroj, validita a reliabilita, výzkumný problém, hypotéza, výzkumný vzorek;- vyjmenovat a charakterizovat základní výzkumné metody (metody sběru dat);- sestavit jednoduchý validní dotazník;- aplikovat elemntární statistické postupy při zpracování dat;- napsat zprávu o výzkumu/průzkumu.

Literatura

RYŠAVÝ, D. Metody a techniky sociologického výzkumu. Olomouc : UP, 2002. SCHNEIDER M. - KOUDELKA, F. Úvod do základů sociologických výzkumů. Olomouc : UP, 1995. POWELL, Ronald, R. Basic research methods for librarians. Londýn, 2004. ISBN 1-59158-103-6.HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikace. Praha : Portál, 2005. KOENIGOVÁ, M. a kol. Matematické a statistické metody v informatice. Praha : SPN, 1988. FOBEROVÁ, Libuše a KONESZOVÁ, Barbora. Výzkumné metody v knihovnictví. Havlíčkův Brod, 2007. SURYNEK, A. ; KOMÁRKOVÁ, R. ; KAŠPAROVÁ, E. Základy sociologického výzkumu. Praha, 2001. ISBN 80-7261-038-4.KERLINGER, F. Základy výzkumu chování. Praha : Academia, 1972.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, povoleny jsou dvě absence.Doporučuje se účast na přednáškách.Disciplína je zakočena ústní zkouškou, student losuje okruh k rozpravě.Předpokladem připuštění ke zkoušce je zvládnutí didaktického testu z probírané látky na min. 80%. Disciplínu lze při studijních pobytech Socrates/Erasmus absolvovat individuálně po domluvě s vyučujícím.

Garant

PhDr. Kateřina HOMOLOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina HOMOLOVÁ, Ph.D.