Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační etika 2 (UBK / KA111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KA111 - Informační etika 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Aplikované etiky. Etický problém a etické dilema.2) Přístupy k řešení etických problémů a dilemat (deontologický přístup, teleologický přístup, zlaté pravidlo, zlatá střední cesta).3) Vývoj a vymezení informační etiky. Cíle informační etiky a její význam. Chápání informační etiky u nás a ve světě.4) Etika a technika. Dvě linie techniky (evolučně ontologická perspektiva). Charakteristika a podstata informační techniky a informačních technologií.5) Ontologické ukotvení etiky. Informace jako ontologická kategorie. Hodnota informace (internalismus vs. externalismus).6) Etika a axiologie. Hodnota přirozené a sociokulturní informace. Globální ekologická krize jako informační konflikt.7) Etické kodexy v informační etice I. (desatero počítačové etiky, kodex ALA, kodex ACM).8) Etické kodexy v informační etice II. (netiketa - netiquette Virginie Shea, novinářský kodex). Zásady práce v infosféře podle L. Floridiho. Obecné zásady informační etiky.9) Právo na informace vs. ochrana soukromí. Problém elektronického "šmírování". Obchodování s osobními údaji. Obchodní tajemství vs. veřejný zájem.10) Ochrana duševního vlastnictví. Ochrana autorských prav vs. společenský zájem. Porušování citačních zásad.11) Svoboda projevu. Problém cenzury. Etické problémy reklamy a zavádějících a lživých informací.12) Waporware, spamming, hoax. Kyberaktivismus. Informační systémy omezující lidskou svobodu. Anonymní remailery. Online gambling. Agresivní počítačové hry. MUDs a chat. Hacking a cracking.13) Makroetické problémy. Informační technologie a moc. Digitální rozdělení společnosti. Informační technologie a životní prostředí. Etické problémy vývoje umělého života a umělé inteligence.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice informační etiky. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium odborných předmětů vyučovaných Ústavem bohemistiky a knihovnictví FPF SU v Opavě.

Literatura

MLEZIVA, E. Diktatura informací. Plzeň, 2004. ŠMAJS, J. Filosofie - obrat k Zemi: evolučněontologická reflexe přírody, kultury, techniky a lidského poznání. Praha, 2008. JÁNOŠ, K. Informační etika. 2003, 1993. ČINČERA, J. Informační etika. Sylabus k bakalářskému studiu informační vědy. Brno, 2002. ŠMAJS, J. (a kol.). Podnikatelská a environmentální etika. Brno, 2008. VANĚK, J. Principy obecné, ekonomické a informační etiky. Praha, 2005.

Požadavky

Požadavky na získání kreditů: aktivní 75% účast na seminářích, vypracování (+ příp. přednes) referátu na vybrané téma nebo vypracování seminární práce na vybrané téma. Zkouška bude formou písemného testu (5 otevřených otázek z probírané problematiky).Referát, resp. seminární práce 3-5 normostran čistého textu (bez titulní strany, ilustrací, příloh a seznamu použité literatury), dále musí splňovat náležitosti jako seminární práce, studenti jsou připraveni referát přednést, odevzdává se v tištěné podobě, o tématech a termínu odevzdání referátu budou studenti informováni během semestru.

Garant

Mgr. Marek TIMKO, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek TIMKO, Ph.D.