Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dokumentografické systémy (UBK / KB013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KB013 - Dokumentografické systémy, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:I. Obecné otázky dokumentografických informačních systémůdokumentografické fondy,báze dat (technologie zpracování a struktura bází dat),vznik a vývoj databázových center,databázová centra v zahraničí a v ČR,technické předpoklady dialogových služeb,souborné katalogy.II. Bibliografievývoj bibliografie ve světě,bibliografie v 16. století,bibliografie v 17.-19. století,počátky české bibliografie,současná Česká národní bibliografie.III. Evropská bibliografevznik národních bibliografií,vývoj a současný stav slovenské národní bibliografie,polská národní bibliografie,německá národní bibliografie,francouzská národní bibliografie,britská národní bibliografie,bibliografie v USA.IV. Bibliografická komunikaceUniverzální bibliografická kontrola (UBC),kompatibilita a konvertibilita,výměnné formáty bibliografických záznamů,mezinárodní dokumentografické systémy,kooperativní KIS a jejich sítě,problémy týkající se doporučení ISBD (ER).V. Zpřístupňování a využívání dokumentografických informacíorganizace katalogů,bibliografické báze dat,kvalita a efektivnost zpřístupňování dokumentografických informací,zvyšování kvality a efektivnosti dokumentografických informací.Osnova cvičeníI. Technologie budování bází dat o dokumentech (technika tvorby bibliografického záznamu)1.1. Vytváření záznamů o dokumentech ve formátu MARC 211.2. Tvorba záznamu knih a disertací (monografická úroveň)1.3. Tvorba záznamu seriálů (seriálová úroveň)1.4. Tvorba záznamu článků (analytická úroveň)II. Techniky vyhledávání bibliografických informací2.1. Vyhledávání v katalozích2.2. Vyhledávání v databázích (OCLC, LISA apod.)III. Systémy zpřístupňování a využívání dokumentografických informací3.1. Systémy průběžných rešerší3.2. Systémy retrospektivních rešerší3.3. Formulace dotazu3.4. Rešeršní strategie3.5. Trendy a perspektivy zpřístupňování bází dat

Získané způsobilosti

Student získá přehled o bibliografiích a dalších dokumentografických systémech a o vytváření těchto systémů a jejich záznamů. Naučí se tyto systémy využívat a vyzkouší si strategie a techniky vyhledávání v nich.

Literatura

1.RUTTKAYOVÁ, K.; KÁBRT, J. Bibliografia. Bratislava, 1991. 2.POKORNÝ, J.; SNÁŠEL, V.; HÚSEK, D. Dokumentografické informační systémy. Praha, 1998. 3.JURČACKOVÁ, Z. Organizácia poznania v dokumentovej komunikácii. Bratislava, 1996. Fabián, Ondřej. Elektronické informační zdroje. 2009. Pokorný J., Snášel V., Húsek D. Dokumentograficé informační systémy. KU Praha, 1999. Foberová, Libuše. Dokumentografické systémy: studijní opora. Opava, 2009. Papík, Richard. Strategie vyhledávání informací a elektronické informační zdroje. Praha, 2011. Melichar B. Textové informační systémy. ČVUT Praha , 1994.

Požadavky

Aktualizace 12/13.Kritéria pro zvládnutí zkoušky: absolvování předmětu Identifikace dokumentů a úspěšné zvládnutí úkolů zadaných ve cvičení. U zkoušky jsou studentovi položeny otázky, v nichž kromě teoretických znalostí také popíše, z jaké literatury čerpal, uvede příklady z praxe apod. Zkoušku je možné na základě domluvy udělat i kdykoli v letním semestru. Zkouška je v rozsahu obsahového zaměření přednášek, s důrazem na základní orientaci v problematice.

Garant

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.