Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komunikace (UBK / KB057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KB057 - Literární komunikace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem literatura.2. Umělecké literární dílo: pojem a struktura. Rozdíl v pojetí věcného a uměleckého literárního díla. Struktura literárního díla. Specifika vnímání uměleckého literárního díla.3. Vnímání uměleckého literárního díla. Výklad vnímání uměleckého díla v klasické filosofii. Protikladné pojetí Platónovo a Aristotelovo. Teorie estopsychologie. Teorie bibliopsychologie. Kostnická škola recepční estetiky.4. Teorie estetických informací. Představitelé myšlenkových proudů v teorii estetických informací. Základní estetické kategorie. Estetický předmět, estetický proces a estetická hodnota. Literatura umělecká, oddechová, populární, triviální, bestseller, evergreen.5. Literární komunikace. Formy komunikace. Problematika znakového vnímání a dorozumívání - typologie znaků. Literární komunikace a její specifika.6. Autor. Psychologický výklad tvůrčího procesu. Charakteristika tvořivé umělecké osobnosti. Typologie autora v pojetí K. G. Junga, E. Kretschmera, J. Eysencka, S. Freuda.7. Čtení a četba. Základní terminologická východiska pro poznání kategorie "čtenář" a "čtenářství". Četba aktivní a pasivní.8. Čtenář. Četba jako vyšší lidská potřeba - motivace četby, funkce četby. Psychologické aspekty procesu četby. Osobnost čtenáře. Typologie čtenáře.9. Perspektivy četby. Vliv technických vynálezů a demokratizace kultury na rozvoj četby v 19. století. "Revoluce knihy" v 50. letech 20 stol. Četba v postmoderní době.

Získané způsobilosti

Student získává dovednost elementárně analyzovat umělecké literární dílo jako předmět komunikace. Umí aplikovat poznatky o komunikaci v klíčových etapách vývoje myšlení, v jednotlivých žánrech a v pojetí různých sociálních skupin. Orientuje se v základních estetických kategoriích a umí je definovat.

Literatura

LIBA, P. Čitatel a literárny proces. Bratislava : Tatran,, 1987. HAMAN, A. Literatura z pohledu čtenářů. Praha : ČS, 1991. STÖHRIG, H. J. Malé dějiny filosofie. Praha: Karmelitánské nakladatelství, 2001. ISBN 80-7192-500-4.DRVOTA, S. Osobnost a tvorba. Praha : Avicenum, 1973. ŠTOCHL, M. Teorie literární komunikace. Praha: Akropolis, 2005. ISBN 80-86903-09-5.KŘIVÁ, E. Četba jako proces vnímání informací v systému literární komunikace. (strojopis). KŘIVÁ, E. Teorie literární komunikace a její psychologické aspekty. Čtenář,, l995, 47, č. 9, 10, 11, l2.

Požadavky

Doporučená je účast na přednáškách. Aktivní účast na seminářích, zapojování se do diskuse. Povolena je absence ve dvou seminářích.Kritéria pro udělení zápočtu: Zpracování eseje (2 normostrany) o stylu literární komunikace ve vybraném literárním (beletristickém) díle.Kritéria pro zvládnutí zkoušky: Úspěšné zvládnutí didaktického testu z probírané látky na min. 80%.Předmět je zkouškou ukončován v řádném zkouškovém období po skončení příslušného semestru, po konzultaci s vyučujícím je možno stanovit náhradní termín zkoušky. Předmět lze v případě výjezdu na Socrates/Erasmus studovat individuálně.

Garant

PhDr. Kateřina HOMOLOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina HOMOLOVÁ, Ph.D.