Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační věda 2 (UBK / KB102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KB102 - Informační věda 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Informatizace společnosti a její vlivy na poznání, výrobu, distribuci moci a sociální stratifikaci.2) Informační technologie a demokracie. Hrozba tzv. orwellismu společnosti.3) Informatizace a zdraví (informační stres).4) Informatizace, etika a právo.5) Informace ve věku globalizace (diktatura informaci?).6) Myšlenka univerzální knihovny. Myšlenka tzv. globálního mozku. Výchova ke globálnímu myšlení.7) Virtuální realita a kyberkultura. Digitalizace či virtualizace informací? Interaktivita jako problém.8) Internet - jeho vznik a vývoj. Internet jako informačně komunikační síť. Možnosti "nepřímé" komunikace na internetu. Sociální sítě.9) Kyberprostor neboli virtualizace komunikace.10) Kyberkultura a výchova. Simulace - způsob poznání typický pro kyberkulturu. Od chaotického propojení ke kolektivní inteligenti (globální mozek po druhé).11) Informace a umělá inteligence. Definice umělé inteligence a zákony robotiky. "Slabá" a "silná" umělá inteligence.12) Počítač jako metafora pro mozek? Turingův test a čínský pokoj.13) Problémy související s transhumanismem a extropiánstvím. Bod technologické singularity.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Získané způsobilosti

Student získá rozšířený přehled o problematice informační vědy. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium odborných předmětů vyučovaných Ústavem bohemistiky a knihovnictví FPF SU v Opavě.

Literatura

SCHRÖDINGER, E. Co je život? Duch a hmota. K mému životu. Brno, 2004. NAUMANN, F. Dějiny informatiky: od abaku k internetu. Praha, 2009. ŠMAJS, J. Filosofie - obrat k Zemi: evolučněontologická reflexe přírody, kultury, techniky a lidského poznání. Praha, 2008. ZEILINGER, A. Fundamentals of Quantum Information [online]. 1998. STONIER, T. Informace a vnitřní struktura vesmíru. Praha, 2002. CEJPEK, J. Informace, komunikace, myšlení. 2. přepr. vyd. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1037-X.VICKERY, B. C., VICKERY, A. Information Science in Theory and Practise. München, 2004. LÉVY, P. Kyber Kultura. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0109-5.WIENER, N. Kybernetika a společnost. Praha, 1963. NOSEK, J. (ed.). Memy ve vědě a filosofii. Praha, 2004. BARBIERI, M. Organické kódy : úvod do sémentické biologie. Praha, 2006. PRIGOGINE, I., STENGERSOVÁ, I. Řád z chaosu : nový dialog člověka s přírodou. Praha, 2001. MAREŠ, M. Slova, která se hodí aneb jak si povídat o matematice, kybernetice a informatice. Praha, 2006. Burke, P. Společnost a vědění. Praha, 2007. BLACKMOREOVÁ, S. Teorie memů : kultura a její evoluce. Praha, 2001. Termodynamika a život. Podle článku Jerome Rothsteina zpracoval Jiří Svršek [online. 2005. ZELINKA, I. Umělá inteligence : hrozba nebo naděje?. Praha, 2003. MAŘÍK, V. (a kol.). Umělá inteligence 3. Praha, 2001. GRANT, G. A Memetic Lexicon. 2004. MARŠÍK, F., DVOŘÁK, I. Biotermodynamika. Praha, 1998. BERTALANFFY, L. VON. Člověk-robot a myšlení. Praha: Svoboda, 1972. CAPURRO, R. Foundations of Information Science: review and Perspectives. KATUŠČÁK, D. (a kol.). Informačná výchova. Bratislava, 1998. CURRÁS, E. Informační věda-retrospektivní ohlédnutí. Opava, 2006. MIN, J. Information: Definition, origin and evolution. In: Hofkirchner, W. (ed.): The Quest for a United Theory of Information. World Futures General Evolution Studies (Volume 13). Amsterdam, 1999. HAVLÍK, V. Memy a teorie univerzálního darwinismu. In: Nosek, J. (ed.): Memy ve vědě a filosofii. Praha, 2004. COVENEY, P., HIGHFIELD, R. Mezi chaosem a řádem. Hranice komplexity : hledání řádu v chaotickém světě. Praha, 2003. OMNÉS, R. Quantum Philosophy: understanding and Interpreting Contemporary Science. Princeton, 1999. DAWKINS, R. Sobecký gen. Praha, 2003. PSTRUŽINA, K. Svět poznávání: k filozofickým základům kognitivní vědy. Olomouc, 1998. BOYD, R., RICHERSON, P. J. The Origin and Evolution Cultures. Oxford, 2005. HOFKIRCHNER, W. (ed.). The Quest for a United Theory of Information. World Futures General Evolution Studies (Volume 13). Amsterdam, 1999. MATURANA, H., VARELA, F. The Tree of Knowledge : the biological roots of human understanding. Shambhala, 1992. WARWICK, K. Úsvit robotů - soumrak lidstva. Praha, 1999. ŽATKULIAK, J. G. Základy informatiky. Bratislava, 1978.

Požadavky

Zkouška:Zkouška (písemný test) zahrnuje látku za zimní i letní semestr. Úspěšnost minimálně 70 %.

Garant

Mgr. Marek TIMKO, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek TIMKO, Ph.D.