Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační gramotnost 1 (UBK / KB206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KB206 - Informační gramotnost 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky Informační gramotnosti- vývoj pojmu IG- paměťové instituce a jejich role v informační politice státu- kurzy informační gramotnosti v ČR a ve světě2. Volné zdroje- vyhledavače, metavyhledavače, předmětové katalogy- OPAC, souborné katalogy, informační oborové brány- metody vyhledávání ve volných zdrojích3. Právní aspekty knihovnicko-informačních služeb- Autorský zákon- Zákon na ochranu osobních údajů- Svobodný přístup k informacím4. Služby paměťových institucí- typologie služeb knihoven- procesy zpracování dokumentu- knihovnické služby v el. prostředí a jejich vývoj

Získané způsobilosti

Posluchač předmětu získá teoretické a praktické dovednosti ve vyhledávání, zpracování, ukládání a distribuci informací. Je schopen pracovat s volnými a licencovanými EIZ. Je způsobilý poskytovat referenční a bibliografické knihovnicko-informační služby.

Literatura

BOTT, E. Jak zprovoznit počítač: Zapojení, instalace, konfigurace. Brno: Computer Press, 2006. TŮMA, T. Počítačová grafika a design: Průvodce začínajícího grafika. Brno: Computer Press, 2007. HORÁK, J. Stavíme si počítač. Brno: Computer Press, 2008.

Požadavky

Podmínky pro přistoupení ke zkoušce: 70% účast na cvičeních, aktivní účast na seminářích, průběžné plnění úkolů.Znalost odborné terminologie, studium odborné literatury.

Garant

Mgr. Jan MATULA, PhD.

Vyučující

Mgr. Jan MATULA, PhD.