Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová náboženství 1 (UBK / KB210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KB210 - Světová náboženství 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do religionistiky2. Religionistická terminologie3. Mýtus, symbol, rituál4. Theismus, atheismus, Bůh5. Fenomenologický přístup6. Etnologický přístup7. Antropologický přístup8. Lingvistický přístup9. Psychologický přístup10. Sociologický přístup11. Literární kritika náboženství12. Komparativní religionistika13. Současná religionistika

Získané způsobilosti

Posluchači kurzu budou schopni pohlížet na jednotlivé náboženské soustavy a učení kriticky, budou je moci analyzovat na základě několika možných přístupů, budou schopni definovat hlavní symboly, rituály a jiné náboženské projevy a budou obeznámeni s náboženským děním v ČR a s hlavními osobnostmi světové religionistiky.

Literatura

PADEN, W.E. Bádaní o posvátnu. Náboženství ve spektru interpretací. Brno, 2002. Waardenburg, D. J. Bohové zblízka: Systematický úvod do religionistiky. Brno, 1997. ISBN 80-210-1445-8.ELIADE, M. Dějiny náboženského myšlení I-III. Praha, 1995. HELLER, J., MRÁZEK, M. Nástin religionistiky. Praha, 2004. SKALICKÝ, K. Po stopách neznámého Boha. Praha, 1994. HORYNA. B. Úvod do religionistiky. Praha, 1994.

Požadavky

Sepsání seminární práce v rozsahu minimálně 5 stran.

Garant

Mgr. Filip SVOBODA

Vyučující

Mgr. Filip SVOBODA