Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Věcné pořádání (UBK / KK009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KK009 - Věcné pořádání, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postkoordinované předmětové pořádání -postkoordinované předmětové SJVolná a řízená indexace, unitermy, deskriptory a tezaurus, klíčová slova a rotované rejstříky, ČSN 01 01932. Předmětová katalogizace - základní principyVývoj předmětového pořádání a pravidel (norem), jazykové problémy a jejich řešení (odkazy, doplňky hesla), substantivní inverze, pravidlo nejužšího pojmu3. Standardy pro předmětová hesla - srovnáníČSN 01 0188, LCSH, PHNK. Zásady tvorby hesel, gramatické zásady, druhy hesel (zeměpisná, etnická, personální, korporativní ap.)4. Mezinárodní desetinné tříděníTřídy, principy, vývoj, klasifikační tabulky, řazení, péče o MDT (aktualizace)5. Současné systematické SSJ = používané univerzální a speciální umělé jazykyDDT (DDC),BBT (BC), CC a fasetové SSJ, TKK (LCC), KBT (BBK), BSO a (UNISIST), třídění ČSN, MPT, předmětová kategorizace Konspektu a jejich význam6. Vývoj systematických selekčních jazyků do vzniku MDTKallimachos, klášterní katalogy, Karlova Kolej, Gesner, Naudé, Brunet, Jungmann, Harris, Cutter, Dewey7. Notace , klasifikační znaky a klasifikační tabulky SSJVýznam notací, druhy notací, druhy klasifikačních znaků, druhy tabulek na příkladu MDT8. Selekční jazyky elektronických katalogů a dalších bibliografických databázíSJ národního souborného katalogu CASLIN (MDT [MRF x Vybrané znaky], Konspekt, předmětová hesla, "klíčová slova" řízené indexace)Databáze a katalogy specializovaných knihoven - makroindexace -SSJ, mikroindexace - tezaury. Zápis v polích výměnných formátů MARC

Literatura

PALÁTOVÁ, R. ; KOVÁŘ, B. Informačné selekčné jazyky 2. Bratislava, 1985. BAKO, M. Informačné selekčné jazyky 3. Bratislava, 1984. KOVÁŘ, B. Věcné pořádání informací a selekční jazyky. Praha, 1984.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: Zápočet se uděluje na základě prokázaných dovedností věcného pořádání informací při cvičeních z praktické katalogizace. Systematická katalogizace dle MDT. Předmětová katalogizace - použití předmětových hesel a základy tvorby řízených slovníků. Je povolena absence na 1/3 realizovaných cvičení (u kombinovaného studia na 1). Dovednosti ze zameškaných cvičení musí ale student individuálně prokázat. Zkouška bude písemná (ve zdůvodněných případech možno domluvit ústní). Celkem bude test obsahovat čtyři otázky. Dvě faktografického charakteru, na něž postačí jednoslovné odpovědi. Dvě otázky vyžadující výklad termínu nebo jevu, na něž je potřeba odpovědět stručně několika větami. Každá otázka bude hodnocena čtyřmi body. O bodovém hodnocení budou studenti informováni na konci semestru. Opravný termín a v případě zájmu i jeden řádný zkouškový termín bude vypsán i v srpnovém zkouškovém období.

Garant

PhDr. Aleš HRAZDIL