Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování automatizace knihoven (UBK / KK036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KK036 - Projektování automatizace knihoven, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek1. Úvod do problematiky a definice základních pojmů.2. Projektová činnost, smysl projektování jako tvůrčí činnosti zaměřené na výstavbu nových provozů a objektů nebo na jejich rekonstrukci.2.1 Plán, projekt a jejich vztah k procesu tvorby, rozvoje a provozu systému. Pojem koncepce jako východiska plánování a projektování. Tvorba koncepce na základě analýzy vývojových trendů, aktuálního stavu provozování systému, zjištěných uživatelských požadavků a předpokladu reálných podmínek pro uplatnění koncepce.2.2 Plán jako výraz termínovaného postupu naplňování koncepce. Strategické a krátkodobé plánování v knihovnictví. Věcná a finanční část plánu. Vztah plánu a projektu.2.3 Podstata projektování jako tvorba nástrojů výstavby systému od koncepce po uživatelskou dokumentaci.2.4 Cíle projektových činností: inovace stávajících provozů, racionalizace nevyhovujících postupů, vybudování nových zpracovatelských linek a služeb. Hlavní kritéria kvality projektu: ekonomické (z hlediska provozu), funkční (z hlediska uspokojování uživatelských potřeb), technické a technologické (z hlediska uplatnění dostupných prostředků).2.5 Přístupy k projektování: implementační, konstrukční a plánovací. Obecné metody.3. Postup projektování.3.1 Stádia projektování a projektové stupně.3.2 Záměr projektu. Definování subjektů.3.3 Náležitosti související s projektováním.3.4 Formulace předpokládaných přínosů realizace projektu. Výběr hledisek pro hodnocení přínosů.4. Metodika projektování.4.1 Stádium předprojektové přípravy. Pracovní hypotéza. Možnosti alternativních řešení.4.2 Vytvoření projektového úkolu jako závěrečného výsledku prací v rámci předprojektového stádia.4.3 Vytvoření prováděcího projektu.5. Projektový úkol.5.1 Úvodní zpráva.5.2 Průzkum a analýza výchozího stavu provozu systému.5.3 Požadavky na cílové chování systému.5.4 Rámcový návrh systému.5.5 Zabezpečení provozu systému.5.6 Požadavky na analytické, projekční a programátorské kapacity pro zpracování a ověření projektu AKIS.5.7 Ekonomika provozu systému a jeho efektivnost (odhad přímého i nepřímého přínosu, odhad návratnosti vynaložených nákladů).6. Prováděcí projekt (PP).6.1. Obsah PP.6.2 Složení souboru projektové dokumentace PP.7. Ověřovací stadium a uvedení systému do rutinního provozu.

Získané způsobilosti

Student získává dovednost analyzovat vlivy, které určují směry a vize projektování automatizace knihoven. Umí aplikovat tyto poznatky do tvorby koncepcí a strategií. Orientuje se v legislativních aj. předpisech týkajících se problematiky.

Literatura

BLACK, K. Project Management for Library and Information Service Professionals. London : ASLIB, 1996. MOLNÁR, Z. Projektování automatizovaných informačních systémů. Praha, 1991. KIMLIČKA, Š. Teória projektovania knižnično-informačných systémov. Bratislava, 1984.

Požadavky

Kritéria pro zvládnutí zkouškyZkouška je formou písemného testu, student vypracuje tři zadané otázky, popíše z jaké literatury čerpal, uvede příklady z praxe apod. Za každou správně zodpovězenou otázku získá max. 5 bodů (max. 15 bodů A, 14 bodů B, 13 bodů C, 12 bodů D, 11-10 bodů E, 9 a méně bodů F/neprospěl). Písemný test je v rozsahu obsahového zaměření přednášek, s důrazem na základní orientaci v problematice. Aktualizace 12/13!

Garant

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.