Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova uživatelů (UBK / KK042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KK042 - Výchova uživatelů, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kapitola o výchově a vzdělávání.Pedagogika čtenáře. Výchova a vzdělávání dětí a mládeže. Výchova a vzdělávání dospělých. Zákony učení.2. Výchova četbou a výchova k četbě.Periodizace čtenářského věku. Rozvoj dětského čtenářství. Čtenářství dospělých.3. Informativní výchova a výchova čtenářská.4. Metodika práce se čtenáři.Kategorizace uživatelů/čtenářů. Diferenciace knihovnických služeb dětem a mládeži.5. Metody individuálního působení na čtenáře.6. Metody skupinového působení na čtenáře.7. Názorná propagace.8. Akce a kampaně zacílené na specifické skupiny čtenářů a uživatelů.

Získané způsobilosti

Student zvládá základy bibliopedagogiky a výchovy uživatelů v pojmech a klíčových aktivitách. Umí se orientovat v současném stavu knihovnických služeb a je schopen připravit kulturně-výchovné akce. Uvědomuje si a zohledňuje specifika práce s různými skupinami uživatelů.

Literatura

VÁŠOVÁ, L. Čtenáři a uživatelé informací. Praha : SPN, 1987. SMETÁČEK, V. Informační potřeby a jejich optimální uspokojování. Praha : Univerzita Karlova, 1990. KRAMPOLOVÁ, I.; POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha : ÚIV, 2005. PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J. Pedagogický slovník. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-647-6.CHALOUPKA, O. Škola a počátky dětského čtenářství. Praha : Victoria Publishing, 1995. VÁŠOVÁ, L. Úvod do bibliopedagogiky. Praha, 1995. HOMOLOVÁ, K. Uživateslká propedeutika. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2010. ISBN 978-80-7248-625-0.WARD, P., ADAMS, S., LEVERMORE, J. Jak se připravovat na práci s mládeží. Praha : Portál, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - zapojování se do diskuse o knihovnických a informačních službách poskytovaných různorodým skupinám čtenářů a uživatelů obecně a v konkrétních knihovnách. Povolena je absence ve dvou seminářích.Kritéria pro udělení zápočtu: Zpracování individuálního plánu četby pro modelového uživatele - student doplní plán o rozbor motivací pro výběr četby vzhledem k typu a požadavkům zvoleného uživatele.Kritéria pro zvládnutí zkoušky: Ústní rozprava nad vylosovanými pojmy z oblasti výchovy uživatelů, komentář k poznámkám učitele v zápočtovém úkolu.Předmět je zkouškou ukončován v řádném zkouškovém období po skončení ZS, po konzultaci s vyučujícím je možno stanovit náhradní termín v LS. Předmět lze studovat při pobytech na Socrates/Erasmus individuálně.

Garant

PhDr. Kateřina HOMOLOVÁ, Ph.D.