Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management knihoven (UBK / KK058)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KK058 - Management knihoven, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:I. Teoretická východiska managementu- vývoj názorů na řízení lidí, hlavní představitelé,- klasický management,- manažerská věda.II. Manažeři a jejich prostředí- osobnost a role manažera,- vliv temperamentu na osobnost manažerů,- pracovní prostředí.III. Struktura a obsah manažerské práce- manažerské rozhodování,- funkce plánování,- funkce organizování,- funkce kontrolování.IV. Manažerské dovednosti- manažerské styly,- motivace,- umění řídit výkon zaměstnanců,- delegování úkolů,- týmy, jejich tvorba a řízení,- řídící komunikace.V. Implementace marketingu do stylu řízení- marketingové řízení,- marketingové prostředí,- marketingový výzkum,- marketingový mix.VI. Fudraising- plánování,- budování identity knihovny,- pravidla úspěšného fundraisingu.

Získané způsobilosti

Student získává dovednost analyzovat vlivy, které určují směry a vize managementu. Umí aplikovat tyto poznatky do tvorby krátkodobých i dlouhodobých plánů a strategií. Orientuje se v legislativních aj. předpisech týkajících se problematiky.

Literatura

URBAN, J. Byznys je o lidech. Praha, 2006. 2.SAKÁLOVA, E. Knižničný manažment. Bratislava : Slovenská technická knižnica, 1995. ISBN 80-85165-56-2.1.DONNELLY, jr. James H.; GIBSON, James L.; IVANCEVICH, John, M. Management. Praha, 2004.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: písemné zpracování seminární práce v rozsahu 5 A4 - "Životní příběh manažera knihovny." (Literatura: ATKINSON, R. The Life Story Interview. 1st. ed. Thousand Oaks: SAGE Publications, 1998. ISBN 0-7619-0428-X.)Seminární práci odevzdá na konci výuky (před zahájením zkouškového období). Za seminární práci student získá max. 10 bodů a min. 6 bodů, 5 a méně bodů znamená, že práce nesplňuje požadavky a student má možnost "jednou" práci přepracovat. Aktualizace 13/14.

Garant

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.