Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální literatura (UBK / KK134)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KK134 - Regionální literatura, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámení s vývojem a aktuální podobou regionální literatury od konce 19. stol., kdy se u nás začíná projevovat regionalistické hnutí a vzniká výrazná podoba regionální literatury v regionech ve všech hlavních literárních žánrech, avšak s důrazem na vývoj po roce 1945 na severní Moravě a ve Slezsku. Předpokládá prohloubenější seznámení s významnými díly regionální literatury. Věnuje se rovněž regionální literární tvorbě a její kritice na stránkách literárních časopisů.

Literatura

Kapitoly z literárních dějin Slezska a severní Moravy. Sborník č. 130. Ostrava, 2000. Region a jeho reflexe v literatuře. Sborník č. 171. Ostrava, 1997. Román a "genius loci". Regionalismus jako pojetí světa v evropské a americké literatuře. Praha, 1994. Slezsko a severovýchodní Morava jako specifický region. Ostrava, 1997.

Požadavky

Zápočet za seminární práci a referát, požadována je aktivní účast na seminářích. Témata prací budou zadána na seminářích.

Garant

Doc. PhDr. Libor MARTINEK, Ph.D.