Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační věda 1 (UBK / KN002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN002 - Informační věda 1, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vznik, formování, vymezení, cíle a metody informační vědy.2) Informace v abiotických systémech.3) Vztah informace a entropie z pohledu termodynamických zákonů.4) Kvantová informace (qubit jako nejmenší fyzikální jednotka informace). Koncepce informační fyziky T. Stoniera. Infon jako jednotka fyzikální informace?5) Informace a kybernetika. Přínos N. Wienera.6) Statisticko-kvantitativní pojetí informace C. E. Shannona. Informace jako data. Informační šum při přenosu informace.7) Informace v biotických systémech. Pojetí informace jako negentropie (E. Schrödinger).8) Bio-informace a otevřené nelineární disipativní systémy. Informační procesy jako vytváření řádu z chaosu (I. Prigogine). Organické kódy a sémantická biologie.9) Informace genetická a epigenetická. Kognitivní biologie a autopoietické systémy(H. Maturana, F. Varela). Život jako poznání, poznání jako informační proces.10) Biosociální informace a problémy s protokulturou.11) Sociokulturní informace jako výsledek (a zároveň předpoklad) evoluce kultury. Ontologická koncepce 3 světů K. R. Poppera.12) Memy jako jednotky sociokulturní informace (R. Dawkins,S. Blackmoreová). Analogie a diference sociokulturní evoluce s biologickou evolucí (memy vs. geny).13) Problémy s memetikou.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice informační vědy. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium odborných předmětů vyučovaných Ústavem bohemistiky a knihovnictví FPF SU v Opavě.

Literatura

CEJPEK, J. Co je informační věda? I 93, 1993, ,č.3, s. 61-63. KATUŠČÁK, D.; MATTHAEIDESOVÁ ,- NOVÁKOVÁ, M. Informačná výchova: terminologický a výkladový slovník. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1998. ISBN 80-08-02818-1.CURRÁS, E. Neuronový metabolismus informácie. Knižnice a vedecké informácie, 1998, č. 4, s. 145-152. BELKIN, N;ROBERTSON, S. Information Science and the Phenomenon of Information. Journal of ASIS, 1976, vol. 27, p. 197. ŽATKULIAK, J, G. Základy informatiky. Bratislava, 1978, s. 7-96. ŠMAJS, J. Filosofie psaná kurzívou. Rozhlasové ekologické eseje. Brno, 2003. CEJPEK, J. Informace, komunikace, myšlení. 2. přepr. vyd. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1037-X.CURRÁS, E. Informační věda-retrospektivní ohlédnutí. Opava, 2006.

Požadavky

zápočet - písemný test (70% úspěšnost)