Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Typologie dokumentů (UBK / KN003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN003 - Typologie dokumentů, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy ke zkoušce:Dokument- třídy dokumentů - bloky dokumentů - typy dokumentů - vlastnosti dokumentů.Typologie dokumentů - textové dokumenty - obrazové dokumenty - zvukové dokumenty - audiovizuální dokumenty - jednotlivé typy dokumentů - další typy dokumentů.Informační technologie v dokumentové komunikaci - hypertext - multimédium - hypermédium - WWW dokument - elektronické publikování.Okruhy k zápočtu:Bibliografické citace - specifikace prvků citace - metody citování - citování odborných dokumentů -citování elektronických dokumentů.Předmět lze studovat během studijního pobytu v rámci projektu Erasmus-Sokrates distančně - nutná domluva s vyučujícím ÚBK.

Získané způsobilosti

Student se naučí rozlišovat jednotlivé druhy dokumentů a orientovat se v nich. Osvojí si práci s citační normou ISO 690.

Literatura

ČSN ISO 690 (010197). Informace a dokumentace. Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. 2011. SEDLÁČKOVÁ, Beáta. Dokumentografie: část 1. Typologie dokumentů. Opava, 1993. ISBN 80-901581-2-9.SEDLÁČKOVÁ, Beáta, MARVANOVÁ, Eva. Dokumentová komunikace : studijní texty. Praha, 2007. ISBN 978-80-7050-535-9.KATUŠČÁK, D.; MATTHAEIDESOVÁ ,- NOVÁKOVÁ, M. Informačná výchova: terminologický a výkladový slovník. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1998. ISBN 80-08-02818-1.VYMĚTAL, Jan a Miriam VÁCHOVÁ. Úvod do studia odborné literatury. Praha, 2000. ISBN 80-86199-19-3.KRATOCHVÍL, Jiří , Petr SEJK,Věra ELIÁŠOVÁ a Marek STEHLÍK. Metodika tvorby bibliografických citací [online]. Brno, 2011.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: Aktualizace 12/13.Účast na seminářích (povolena absence ve dvou seminářích)Cvičení jsou zaměřena na zvládnutí metody citování tradičních i elektronických dokumentů podle normy ISO 690.Kritéria pro zvládnutí zápočtového testu: forma zkoušky: písemný testúčast na cvičeníchtest je zaměřen na problematiku normy ISO 690 studenti mají nárok na jednu opravu zápočtového testuzápočet lze získat do konce zápočtového týdne daného rokuKritéria pro zvládnutí zkoušky:forma zkoušky: písemný test účast na zkoušce je podmíněna splněním zápočtustudenti mají nárok na jednu opravu zkouškyZkoušení předmětu bude ukončeno na konci zimního semestru daného kalendářního roku.

Garant

Mgr. Dagmar SMÉKALOVÁ

Vyučující

Mgr. Dagmar SMÉKALOVÁ